بیت کوین چیست ؟ | آنچه درباره این ارز دیجیتال باید بدانید

بیت کوین چیست ؟

بیت کوین (BTC) شکل جدیدی از پول نقد است که برخلاف ارزهای فیات توسط هیچ بانک یا موسسه‌ای کنترل نمی‌شود و تنها با رایانه‌های توزیع شده در سراسر جهان اداره می‌شود. بیت کوین اولین ارز دیجیتالی بود که در سال 2008 راه‌اندازی شد و امکان ارسال و دریافت پول دیجیتال را برای کاربران فراهم کرد. اما دلیل جذابیت بیت کوین چیست ؟ دلیل جذابیت آن این است که نمی‌توان آن را سانسور و یا حتی بیش از یکبار آن را خرج کرد همچنین می‌توان تراکنش‌ها را در هر زمان و هر مکانی انجام داد.

نحوه کار بیت کوین چیست ؟

بیت کوین از یک دفتر توزیع شده به نام بلاک چین استفاده می‌کند، همانطور که از نامش مشخص است از بلاک‌هایی متصل به هم تشکیل شده است که شامل اطلاعات تراکنش‌ها می‌باشد. اما بیت کوین مانند پول نقد در کیف پول دیجیتالی نگهداری می‌شود که مانند حساب بانکی است که وجوه شما را ذخیره می‌کند و این امکان را فراهم می‌کند تا بتوانید رمزارز را با حساب‌های (آدرس) دیگر در شبکه همتا به همتا معامله کنید.

در  کیف پول‌های دیجیتال برای انجام تراکنش باید آدرس عمومی گیرنده را وارد و با استفاده از کلید خصوصی خود تراکنش را تایید کنید. هنگامی که تراکنش تایید می‌شود در ممپول (mempool) نگه داشته می‌شوند و تقریبا هر 10 دقیقه بخشی از تراکنش‌ها تایید و به بلاک چین اضافه می‌شود. همچنین در فرایند تایید تراکنش‌ها هیچ موسسه یا بانکی نظارت ندارد.

تاریخچه بیت کوین چیست ؟

خالق بیت کوین از نام مستعار ساتوشی ناکاماتو استفاده کرده است اما هویت آن مشخص نیست ممکن است یک شخص یا گروهی از توسعه دهندگان باشند. به دلیل تسلط ساتوشی به انگلیسی تصور می‌شود که از کشوری انگلیسی زبان باشد.

همچنین چند دلیل احتمالی وجود دارد که ساتوشی هویت خود را پنهان کرده است. اولین دلیل حریم خصوصی است زیرا به دلیل محبوبیت بیت کوین ساتوشی توجه بسیاری از دولت‌ها را به خود جلب کرده‌ است. دلیل بعدی ایجاد اختلال در سیستم پولی و بانکی است که منجر به پیشی گرفتن از ارزهای فیات می‌شود به همین دلیل می‌تواند دولت‌ها را برای اقدامات قانونی علیه بیت کوین ترغیب کند.

دلیل دیگر می‌تواند امنیت باشد زیرا در سال 2009 تعداد بلاک‌های استخراج شده برابر با 32489 واحد و کل پرداخت در سال 1624500 بیت کوین بود پس ممکن است اکثر این بیت کوین‌ها در اختیار ساتوشی باشد.

تعداد بیت کوین‌های موجود چقدر است؟

حداکثر عرضه بیت کوین 21 میلیون واحد است که از سال 2020 تقریبا 90 درصد از آن استخراج شده اما مابقی آن تقریبا صد سال طول می‌کشد که این اتفاق به دلیل هاوینگ بیت کوین رخ می‌دهد.

هاوینگ بیت کوین چیست ؟

به نصف شدن تعداد کوین‌هایی گفته می‌شود که استخراج‌کننده‌ها در ازای تایید تراکنش‌ها و افزودن بلاک دریافت می‌کنند که این پدیده هر چهار سال یکبار اتفاق می‌افتد. هر 210000 بلاک این اتفاق رخ می‎دهد و تا سال 2140 ادامه می‌یابد تا تمام کوین‌ها استخراج شود.

استخراج بیت کوین به چه صورت است؟

برای استخراج بلاک ماینرها از قدرت محاسباتی خود برای تایید تراکنش‌ها استفاده می‌کنند هرچند که انجام این کار هزینه‌هایی زیادی را برای ماینرها رقم می‌زند اما شبکه برای جبران هزینه‌ها پاداشی در نظر گرفته است. این پاداش شامل کارمزد تراکنش‌ها و پاداش بلاک است. برای تولید بیت کوین و استخراج آنها باید از دستگاه‌های مخصوص به نام ASIC استفاده کرد تا بتوان سطح قدرت محاسباتی را تامین کرد.

چگونه می‌توانیم بیت کوین رایگان کسب کنیم؟

به دست آوردن هر شیء گرانبهایی آن هم به صورت رایگان می‌تواند لذت‌بخش باشد. بیت کوین نیز به عنوان یک دارایی باارزش از این قاعده مستثنی نیست. اگر می‌خواهید با روش‌های کسب بیت کوین آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم مقاله 7 روش کاربردی برای کسب بیت کوین رایگان را مطالعه کنید.

آیا بیت کوین ناشناس است؟

همه می‌توانند آدرس‌ها و تراکنش‌های بیت کوین را مشاهده کنند اما نام صاحبان آن غیر قابل مشاهده است. یک شخص با منابع مناسب می‌تواند هویت شما را با آدرس کیف پولتان پیوند دهد.

مزایا و معایب بیت کوین چیست ؟

مزایای بیت کوین

  • در پرداخت‌های بین‌المللی سریع‌تر از بانک‌ها عمل می‎کند.
  • کارمزد تراکنش‎ها بسیار کم است.
  • غیرمتمرکز است و فعالیت آن توسط کسی متوقف نمی‌شود.
  • دارای بلاک چین غیرقابل هک است.
  • شفاف است و برای انجام تراکنش‌ها به کسی اعتماد نمی‌کند.
  • ناشناس است و نیازی به ثبت هویت اصلی ندارد.
  • هزینه‌ها تقسیم می‌شود و صرف یک مرجع واحد مثل بانک‌ها نمی‌شود.
  • نیاز به تایید کاربران برای شرکت در آن نیست و هرکسی که بخواهد می‌تواند در آن شرکت کند.

معایب بیت کوین

  • هنگام استخراج مصرف برق بسیار بالایی دارد.
  • سرعت انجام تراکنش‎ها در بیت کوین به اندازه سایر ارزهای دیجیتال نیست.
  • هزینه تراکنش‌ها بعضی اوقات زیاد می‌شود.
  • به دلیل ناشناس بودن در موارد غیرقانونی استفاده می‌شود.
  • به دلیل کلیدهای خصوصی و عمومی استفاده از آن دشوار است.

خطرات سرمایه گذاری در بیت کوین چیست ؟

بیشتر از اینکه بیت کوین به عنوان ابزار پرداخت شناخته شود، از آن به عنوان سرمایه گذاری استفاده می‌شود. سازمان‌های کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC)، سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی (FINRA) و اداره حمایت از حقوق مصرف کننده (CFPB) هشدارهایی را در رابطه با سرمایه گذاری در این ارز دیجیتال مطرح کرده‌اند.

ریسک نظارتی

از بیت کوین در فعالیت‌های غیر قانونی و پولشویی استفاده می‌شود که به همین دلیل دولت‌ها به دنبال راهی برای منع کردن استفاده از آن هستند.

خطر امنیتی

اکثر کاربران بیت کوین‌های خود را از طریق صرافی تهیه کرده‌اند اما به دلیل مجازی بودن صرافی‌ها در معرض هک قرار دارند. اگر هکرها کلید خصوصی را سرقت کنند می‌توانند بیت کوین‌ها را به حساب دیگری انتقال دهند همچنین می‌توانند از طریق تراکنش‌ها به کیف پولی که در آن بیت کوین خود را ذخیره کرده‌اند دسترسی پیدا کنند. پس بهتر است از کیف پول‌های آفلاین برای ذخیره کوین‌ها استفاده شود.

ریسک بازار

ارزش بیت کوین مانند سایر دارایی‌ها دارای نوسان قیمت است. اگر تعداد کاربرانی که از بیت کوین استفاده می‌کنند افزایش یابد ارزش بیت کوین نیز رشد چشمگیری خواهد داشت. به همین دلیل با تغییر حجم خرید و فروش در صرافی‌ها ارزش بازار هم تغییر می‌کند.

خطر تقلب

هکرها ممکن است از طریق کلید خصوصی که برای تایید تراکنش‌ها استفاده می‌شود، اقدام به فروش بیت کوین‌های کاذب کنند.

ریسک بیمه

در مجموع هیچکدام از سرمایه گذاری‌های بیت کوین توسط دولت بیمه نمی‌شود اما برخی از سرمایه گذاری‌ها توسط شرکت حمایت از سرمایه گذاران اوراق بهادار بیمه می‌شوند.

نحوه خرید بیت کوین چیست ؟

تهیه بیت کوین از 3 طریق امکان پذیر است:

صرافی کارگزار (broker)

برای خرید بیت کوین می‌توانید از طریق صرافی اقدام کنید اما برای این کار نیاز به احراز هویت دارید. کارمزد تراکنش‌ها بسته به نوع پرداخت 1 تا 5 درصد می‌باشد. اما شما می‌توانید با استفاده از کارت اعتباری یا انتقال بانکی پرداخت کنید.

صرافی‌های همتا به همتا

در این نوع صرافی‌ها واسطه‌ای وجود ندارد به همین دلیل هزینه‌ای هم پرداخت نمی‌شود. برخی از فروشندگان در این نوع صرافی‌ها نیاز به شناسه دارند همچنین از این صرافی برای تراکنش‌های ناشناس استفاده می‌شود.

خودپرداز بیت کوین

خودپردازهای بیت کوین‌ را با استفاده از نقشه می‌توان پیدا کرد زیرا در سراسر جهان توزیع نشده است. همچنین کارمزد تراکنش‌ها 5 تا 10 درصد است.

نحوه ذخیره بیت کوین چیست ؟

موارد قابل استفاده‌ی بسیاری وجود دارد که هرکدام دارای مزیت و معایبی هستند.

کیف پول گرم

نرم‌افزاری است که به صورت یک برنامه موبایل یا دسکتاپ است و به اینترنت متصل می‌شود. کیف پول Trust نوعی از کیف پول گرم است اما توجه به این نکته ضروری است که به دلیل آنلاین بودن این کیف پول‌ها ممکن است در معرض هک قرار گیرند.

کیف پول سرد

کیف پول کاغذی یا سخت‌افزاری جزو کیف پول‌های سرد است، در این نوع کیف پول به دلیل آفلاین بودن در معرض هک و حملات آنلاین نیستند.

منبع: academy.binance , investopedia , bitdegree