آشنایی کامل با آدیوس (Audios)، اولین پلتفرم موسیقی غیرمتمرکز جهان

صنعت موسیقی در جهان، هر روزه در حال رشد است و سرمایه‌ی در گردش چشمگیری را به خود اختصاص داده است. در سال ۲۰۱۹، این صنعت چیزی در حدود ۱۹ میلیارد دلار ارزش داشته و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۷، ارزش آن به ۴۷ میلیارد دلار برسد. پلتفرم آدیوس همراه با ارز دیجیتال خود بر روی این بازار دست گذاشته و در تلاش است تا با استفاده از فضای بلاکچین و غیرمتمرکز، با سایر پلتفرم‌های استریم موسیقی مانند اسپاتیفای (Spotify) و ساندکلاد (SoundCloud) رقابت کند.

در ادامه با پروتکل Audius آشنا خواهیم شد و تمام مواردی که پیش از سرمایه‌‌گذاری در ارز دیجیتال آدیوس نیاز است را بررسی می‌کنیم. 

پلتفرم آدیوس (Audius) چیست؟

آدیوس یک پلتفرم غیرمتمرکز استریم موسیقی بر پایه بلاکچین می‌باشد و در تلاش است تا نسبت به سایر رقبای خود امتیازات بیشتری به هنرمندان و مخاطبان آنها پیشنهاد دهد. هدف آدیوس آن است که با حذف شخص ثالث از مسیر توزیع و پخش اثر هنری، به هنرمندان کنترل بیشتری بر روی آثار موسیقی خود بدهد.

این امر با تشکیل یک راه ارتباطی مستقیم بین هنرمند و مخاطب امکان پذیر می‌باشد و دقیقا همان کاری است که آدیوس انجام می‌دهد. مخاطبان می‌توانند با استفاده از توکن بومی آدیوس یعنی AUDIO، از هنرمند مورد علاقه‌ی خود حمایت کنند. هنرمندان حق مالکیت آثار خود را در اختیار دارند و می‌توانند تصمیم بگیرند که آثارشان را به چه شکلی بر روی پلتفرم آدیوس منتشر کنند.

آنها می‌توانند بصورت رایگان موسیقی را در اختیار مخاطب قراردهند یا با در نظر گرفتن هزینه‌ای، محتوای انحصاری را در اختیار مخاطب قراردهند. بر خلاف سایر پلتفرم‌های استریم موسیقی، آدیوس از درآمد هنرمندان کارمزدی کم نمی‌کند. 90 درصد از درآمد آرتیست بصورت رمزارز AUDIO، در اختیار او قرار می‌گیرد.

10 درصد دیگر آن بعنوان پاداش به استیک کنندگان ارز دیجیتال آدیوس اهدا می‌شود تا استیک کنندگان AUDIO، انگیزه‌ای برای حمایت از شبکه داشته باشند. در اختیار داشتن حق رای‌دهی برای آپدیت‌های شبکه، دریافت کارمزد شبکه و دسترسی به ویژگی‌های انحصاری از دیگر مزایای استیک رمزارز آدیوس به شمار می‌رود.

تیم و تاریخچه آدیوس

در ژانویه سال 2018، پلتفرم آدیوس توسط رونیل رومبرگ و فارست براونینگ تاسیس شد. رونیل، مدیرعامل آدیوس سابقه فعالیت در کمپانی Blackslash را داشته که در زمینه پرداخت P2P بیت‌کوین فعالیت می‌کرده است. در سوی دیگر، از فارست براونینگ در لیست 30 کارآفرین برتر زیر 30 سال نشریه معتبر فوربز نام برده شده و در سوابق او، فعالیت بعنوان موسس Stacksware نیز موجود است.

پروتکل Audius در ابتدا بر روی شبکه اتریوم ساخته شد اما با گذشت زمان و افزایش ترافیک شبکه و همچنین کندی بلاکچین اتریوم، تیم آدیوس تصمیم گرفت تا “شبکه مدیریت سیستم” این پلتفرم در سال 2020 به بلاکچین سولانا انتقال پیدا کند، تا کاربران سرعت مناسبی را در هنگام استفاده از آدیوس تجربه کنند.

البته ارز دیجیتال بومی آدیوس کماکان با استاندارد ERC-20 بر روی بلاکچین اتریوم است. طبق آخرین آمار در دسامبر 2021، آدیوس چیزی در حدود 6 میلیون کاربر منحصر به فرد ماهانه دارد و از حدود 100,000 آرتیست میزبانی می‌کند.

پروتکل Audius چگونه کار می‌کند؟

آدیوس یک بلاکچین لایه دوم است که بر روی یک زنجیره جانبی (Sidechain) اتریوم به نام POA network ساخته شده است. همانطور که ذکر شد، در ادامه برخی از خدمات این پلتفرم به شبکه سولانا انتقال داده شد. هنرمندان در صنعت موسیقی با مشکلاتی مربوط به حق پخش و حق مالکیت آثار خود دست و پنجه نرم می‌کنند. آدیوس در تلاش برای حل مشکلات هنرمندان در صنعت موسیقی، به تمامی آرتیست‌ها برای پخش آهنگ، نحوه درآمدزایی و استریم، آزادی کامل می‌دهد.

آدیوس بر خلاف سایر پلتفرم‌های استریم موسیقی، تنها بر اساس تعداد پخش یا پِلی موزیک به آرتیست درآمد پرداخت نمی‌کند. در پروتکل Audius، عوامل دیگری از جمله میزان فعالیت آرتیست در پلتفرم، نحوه تعامل آرتیست با مخاطب و مشارکت کلی کاربران، در نحوه محاسبه درآمد هنرمند دخیل هستند.

راه‌های مختلفی وجود دارد که هنرمندان بتوانند با پخش آثار خود در پروتکل Audius از آن درآمدزایی کنند. حضور در لیست‌های 5 موزیک برتر هفته، 5 پلی لیست برتر هفته، 5 آهنگ پرطرافدار ماه یا آپلود موزیک توسط حساب‌های کاربری تایید شده در اینستاگرام و توییتر، از دیگر راه‌های درآمد زایی در پلتفرم آدیوس است.

ارز دیجیتال آدیوس (AUDIO)

توکن آدیوس (AUDIO)، در واقع ارز دیجیتال بومی پلتفرم آدیوس است و کاربردهای بسیار زیادی در این پروتکل دارد. در ادامه سه وظیفه اصلی این ارز دیجیتال را بصورت جداگانه بررسی می‌کنیم:

  • امنیت شبکه
  • استفاده بعنوان توکن حاکمیتی
  • دسترسی به امکانات و محتواهای انحصاری

امنیت شبکه

آدیوس توسط نودهای غیرمتمرکز محافظت می‌شود. هر کاربری با نگهداری و استیک ارز دیجیتال AUDIO، می‌تواند به یک نود تبدیل شود. هرچه مقدار ارز استیک شده بیشتر باشد، احتمال استفاده مخاطبان از نود شما برای دسترسی به محتوای موسیقی، بیشتر است که در نتیجه باعث می‌شود درآمد بیشتری از کارمزدهای جمع آوری شده و انتشار و توزیع رمزارز AUDIO، دریافت شود.

دو نوع نود بر روی پلتفرم آدیوس وجود دارد:

  • نودهای محتوا (Content Node) – این دسته از نودها از طرف هنرمندان، محتوا را میزبانی، ایمن و مدیریت می‌کنند. آرتیست‌ها می‌توانند بعنوان نودهای محتوا نیز فعالیت کنند تا دیگر نیازی به شخص ثالث برای پخش و میزبانی اثارشان نداشته باشند ولی این کار کاملا اختیاری است.
  • نودهای دیسکاوری (Discovery Node) – این دسته از نودها، داده‌های مختلف و موزیک‌های آپلود شده را در دفتر کل محتوای Audius ثبت کرده و به مخاطبان کمک می‌کند تا به سرعت بتوانند با جست‌وجو، آهنگ یا آرتیست مورد نظر خود را پیدا کنند.

اگر نودها آفلاین شوند یا دیگر در دسترس نباشند، با نودهای جدید جایگزین می‌شوند. این نودها بصورت اتوماتیک توسط آرتیست‌ها انتخاب می‌شوند و به این معنی است که هنرمندان برای فعالیت در پلتفرم آدیوس نیازی به دانش تخصصی در مورد فعالیت‌های بلاکچین و فرآیندهای پیچیده آن ندارند.

توکن حاکمیتی

یکی از فعالیت‌های دیگر توکن AUDIO این است که توکن حاکمیتی پلتفرم آدیوس است. یعنی کسانی که رمزارز AUDIO را نگهداری و استیک کرده‌اند و در شبکه بعنوان نودهای محتوا یا دیسکاوری فعالیت می‌کنند، می‌توانند در رای‌گیری‌های مربوط به آپدیت‌های آینده شبکه شرکت کنند و در آینده پروتکل Audius تاثیرگذار باشند.

هر یک توکن AUDIO به معنای یک حق رای است و برای داشتن حق رای در مورد آپدیت‌های آینده پلتفرم، نیازی نیست تا استیک کنندگان حتما یک نود اجرا کنند. این اتفاق باعث می‌شود تا کامیونیتی آدیوس تشویق به در میان گذاشتن ایده‌ها و نظرات خود برای ادامه راه پلتفرم شوند.

دسترسی به امکانات و محتواهای انحصاری

ارز دیجیتال آدیوس به مخاطبان و هنرمندان اجازه می‌دهد تا به امکانات ویژه پلتفرم دسترسی داشته باشند. هنرمندان برای رشد و جذب بیشتر مخاطب می‌توانند از رمزارز AUDIO استفاده کنند. همچنین هنرمندان با استیک کردن AUDIO، به ابزارهای مختلف پلتفرم برای توزیع محتوا دسترسی پیدا کرده و می‌توانند توکن‌ها را بین هواداران خود پخش کنند.

هوادارانی که آرتیست توکن در اختیار دارند، می‌توانند به محتوای صوتی انحصاری از هنرمند مورد علاقه خود، از جمله موزیک‌های پخش نشده و میکس‌های مختلف، دسترسی داشته و تجربه‌ی کاربر پسندی با استفاده از پروتکل Audius و رمزارز AUDIO داشته باشند.

توکنومیک ارز دیجیتال آدیوس

ارز دیجیتال آدیوس یک ERC-20 توکن بر پایه بلاکچین اتریوم است و با عرضه اولیه‌ای در حدود 1 میلیارد توکن و بدون حداکثر عرضه (Maximum Supply) کار خود را آغاز کرد. این بدان معنی‌ است که عرضه توکن‌های آدیوس می‌تواند بدون هیچ محدودیتی ادامه داشته باشد.

البته برای جلوگیری از تورم، سیاست‌هایی توسط تیم آدیوس در نظر گرفته شده است. در حال حاضر، توکن‌های در گردش آدیوس چیزی در حدود 500 میلیون است که در سایت Coinmarketcap می‌توانید آمار دقیق و به روز مربوط به ارز دیجیتال آدیوس و توکن‌های در گردش آن را مشاهده کنید.

آرتیست توکن در پروتکل آدیوس چیست؟

آرتیست توکن در واقع روشی برای ارتباط مستقیم بین هوادار و آرتیست بر روی پروتکل Audius است. هنرمندان می‌توانند آرتیست توکن‌ها را بین مخاطبان خود پخش کنند که به آن‌ها اجازه دسترسی به محتوای انحصاری از جمله موزیک‌های منتشر نشده، ریمیکس‌ها و نسخه‌های دیگر از موزیک‌های پخش شده را می‌دهد.

اگر شما آرتیست هستید و می‌خواهید بین هواداران خود آرتیست توکن توزیع کنید، نیاز است که در ابتدا مقداری ارز دیجیتال آدیوس یا همان AUDIO قفل کنید اما در ادامه با توزیع آرتیست توکن‌ها در بین هواداران، می‌توانید درآمدزایی کنید.

پلتفرم آدیوس یا سایر پلتفرم‌های استریم موسیقی؟

بزرگترین تفاوت آدیوس و سایر پلتفرم‌های استریم موسیقی مانند ساندکلاد واسپاتیفای، استفاده از تکنولوژی بلاکچین و بستر غیرمتمرکز برای اجرای برنامه‌های خود است. این اتفاق با حدف شخص ثالث از فرآیند پخش موزیک، به هنرمندان امکان به اشتراک‌گذاری محتوا با کنترل بیشتری بر روی آثار خود را می‌دهد.

همانطور که در ابتدا ذکر کردیم، 90 درصد از درآمدهای آرتیست در این پلتفرم، مستقیم به حساب آرتیست واریز می‌شود در حالی که این عدد در سایر استریم‌های موسیقی چیزی در حدود 12 درصد است. این مزیت باعث می‌شود تا هنرمندان به آدیوس برای پخش و توزیع آثار خود اعتماد کنند.

دیگر تفاوت موجود بین پلتفرم‌های موسیقی و آدیوس، شامل هولدرهای توکن AUDIO می‌شود. چه آرتیست باشید و چه مخاطب، می‌توانید با استفاده از آن در ادامه راه پروژه و تغییرات و آپدیت‌هایی که در ادامه انجام می‌شوند، نظر دهید و در رای‌دهی‌ها شرکت کنید.

این اتفاق باعث تشکیل یک جامعه‌ی متحد و غیرمتمرکز می‌شود و کاربران را در ادامه‌ی مسیر پلتفرم آدیوس تاثیرگذار می‌کند. اتفاقی که در سایر پلتفرم‌های موسیقی مشاهده نمی‌شود. آدیوس همچنین امکان ارتباط نزدیک و مستقیم‌تری را بین آرتیست و طرافدارانش فراهم می‌کند. در نتیجه آرتیست می‌تواندکامیونیتی خود را تشکیل داده، مدام با آنها در ارتباط بوده و کسب درآمد کند.

آدیوس در مسیر پیشرفت است و اولین پلتفرم استریم موسیقی است که با TIKTOK، شبکه اجتماعی استریم ویدیو همکاری کرده است. طبق این همکاری، کاربران TIKTOK می‌توانند بصورت مستقیم موزیک‌های مورد نظر را از آدیوس به ویدیوهای خود اضافه کنند. این اتفاق باعث افزایش مشارکت و جذب مخاطبان به پلتفرم آدیوس می‌شود.

جمع‌بندی

صنعت موسیقی یکی از پردرآمدترین بخش‌های هنر در عصر حاضر است و بلاکچین با ورود به این عرصه در نظر دارد تا امکانات کاربرپسندی را چه برای مخاطب و چه برای آرتیست فراهم کند. آدیوس درحال حاضر پرچم‌دار پلتفرم‌های استریم موزیک غیرمتمرکز است و تلاش دارد تا به مرور زمان آرتیست‌ها، مخاطبان و در نتیجه گردش پول بیشتری از صنعت موسیقی را به خود اختصاص دهد.

این پلتفرم علاوه بر کسب سود، در نظر دارد تا به آرتیست‌ها حق انتخاب و کنترل بیشتری در پخش آثار اعطا کند. آدیوس راه‌های مختلفی برای ارتباط مستقیم بین آرتیست و مخاطب ساخته است تا مخاطبان را در حمایت از هنرمندان مورد علاقه‌ی خود یاری کند.

این پلتفرم در صورت پیشرفت در ادامه مسیر، می‌تواند در آینده جای پلتفرم‌های بزرگی مانند اسپاتیفای را بگیرد. هرچند که تا به امروز فاصله‌ی بسیار زیادی بین آن‌ها وجود دارد و تعداد آرتیست‌ها و کاربران فعال در اسپاتیفای با آدیوس قابل مقایسه نیست.

منبع: Academy Moralis, Academy Binance, Securities