هر آنچه باید درباره پروتکل امپ (Amp) و ارز دیجیتال آن بدانید

معرفی پروتکل امپ و امپ توکن

امپ یک پروتکل وثیقه‌ای متن‌باز بر بستر اتریوم بوده که ضمانت‌های آنی و مورد اطمینان را برای همه تراکنش‌ها ارائه می‌دهد. با امپ می‌توان امنیت تراکنش‌ها را برای کاربردهای مختلف تامین کرد. پروتکل امپ به منظور ارائه وثیقه‌های غیرمتمرکز برای تراکنش‌های رمزارزی، توسعه داده شده است. توکن اصلی این شبکه امپ توکن نام دارد که با نماد AMP شناخته می‌شود.

امپ توکن‌های وثیقه‌ای پس از دستیابی به اجماع برای یک تراکنش خاص منتشر شده  و ارزش تراکنش را زمانی که هنوز تکمیل نشده، تضمین می‌کنند. اولویت AMP امنیت و بازگشت‌پذیری تراکنش‌ها است. کاربران برای تعامل و مشارکت در همه قابلیت‌ها و خدمات شبکه بایستی امپ توکن هولد کنند.

ساختار پروتکل امپ فرصت‌های جدیدی برای برای ارتقاء سرعت و امنیت تراکنش‌ دارایی‌ها در امور مالی مختلف از جمله پرداخت، معامله، وام‌دهی، حواله وجه و … ارائه می‌کند. امپ توکن آگنوستیک (Agnostic) است و به نوع دارایی‌ وابستگی ندارد.

این بدان معناست که قابلیت‌های امپ با هر گونه انتقال ارزش به شکل فیزیکی یا دیجیتال، در سطح جهانی سازگار بوده و از این رو می‌توان از آن جهت تسهیل تراکنش‌های آنی و غیرقابل‌ بازگشت برای تمام دارایی‌ها استفاده کرد. امپ توکن را می‌توان در پلتفرم‌هایی که آن را می‌پذیرند، خریداری و استیک کرده و یا فروخت.

اقتصاد توکنی امپ توکن

تعداد امپ توکن‌های در گردش به دلیل سیاست‌های ضدتورم توسعه‌دهنده، ثابت است. طبق داده‌های CoinGecko در زمان نگارش این مطلب، ارزش بازار امپ توکن 2.3 میلیارد دلار و عرضه در گردش آن 48 میلیارد توکن است.

کاربران می‌توانند AMP را استیک کرده و سودهای افزوده شده را نگه‌دارند. علاوه بر این می‌توانند AMP را در هر صرافی غیرمتمرکز سازگار با ERC-20، ازجمله یونی‌سواپ (Uniswap) و سوشی‌سواپ (SushiSwap) معامله کنند.

تاریخچه امپ

امپ توکن و پلتفرم استیک آن پس از حدود یکسال توسعه و حمایت Consensys – یکی از موفق‌ترین شرکت‌های توسعه نرم‌افزار بلاکچین – در سپتامبر سال 2020 به عنوان محصول فکری شبکه Flexa راه‌اندازی شد. این تیم در اصل قصد داشت امنیت و شفافیت امکانات استیک توکن بومی‌اش، Flexacoin را بهبود بخشد، اما خیلی زود متوجه شدند پتانسیل این پروژه بسیار بیشتر است.

شبکه Flexa و امپ

برنامه دیفای Flexa Capacity شبکه Flexa در 30 سپتامبر 2020 پذیرش Flexacoin (FXC) به عنوان وثیقه دیجیتال را متوقف کرد و Flexa نیز قرارداد مالکیت توکن FXC را بهم زد.

هولدرهای این توکن می‌توانستند توکن‌های خود را به صورت نسبت 1:1 به امپ توکن جابجا کنند. از آن پس پاداش‌های شبکه Flexa Capacity طبق تعداد توکن‌های هولدشده امپ توزیع می‌شد. همچنین از این تاریخ به بعد از امپ توکن‌‌ها در پلتفرم به عنوان وثیقه استفاده می‌شد.

شبکه Flexa به عنوان یکی از رهبران پرداخت دیجیتال ادعا می‌کند سریع‌ترین و ضدکلاهبرداری‌ترین شبکه پرداختی در جهان است. Flexa می‎تواند با ایمن کردن مجوز پرداخت حین آنکه دارایی پایه همچنان تایید نشده، تراکنش‌های تجاری را به طور آنی تایید کند.

این کار به لطف استفاده از بخش‌بندی‌ پروتکل امپ به شکل استخرهای وثیقه، امکان‌پذیر شده است. تیم Flexa دو سال زمان صرف تحقیق و توسعه پروتکل امپ توکن کرد. Flexa همچنین اولین قرارداد متن‌باز مدیریت وثیقه امپ توکن را منتشر کرد.

نحوه کار امپ

امپ برای ارائه امکانات وثیقه‌ای آگنوستیک،‌ از قابلیت‌ها و پروتکل‌های مختلفی استفاده می‌کند. این پلتفرم از ابتدا برای پشتیبانی از مجموعه‌ای بزرگ از توکن‌ها و دارایی‌ها ساخته شد. نکته قابل توجه آنکه سیستم اصلی شبکه با استاندارد ERC-20 سازگار است.

این رویکرد تضمین می‌کند که کاربران می‌توانند از همه صرافی‌ها، کیف‌پول‌ها، … مبتنی بر ERC-20 استفاده کنند. هدف پروتکل امپ این است که تسویه‌‎‌‌‌حساب‎های آنی تراکنش‌های پرداختی را در فرایندی ساده و سه مرحله‌ای امکان‌پذیر کند.

استیک

طبق روال شبکه امپ، کاربران برای تامین وثیقه دارایی‎ها بایستی امپ توکن‌های خود را استیک کنند. استیک به معنای قفل کردن رمزارزها در یک شبکه برای مدت زمان مشخص است. در اکوسیستم امپ هر نوع معامله با استیک آن دارایی تضمین می‌شود. امپ امروزه مجموعه‌ی گسترده‌ای از دارایی‌ها از جمله پرداخت‌های دیجیتال، معامله ارزهای فیات، توزیع وام، فروش دارایی و … را تحت پشتیبانی خود دارد.

استخرهای وثیقه

کاربران توکن‌های خود را در استخرهای بزرگ وثیقه استیک می‌کنند. امپ به محض استیک کردن توکن در یک بخش، آماده ضمانت تراکنش است. این استخرها مزایای متعددی برای شبکه و کاربران دارند؛ به عنوان مثال ثبات شبکه را تضمین می‌کنند.

زمانی که انتقال یک دارایی انجام نشود، استخر وثیقه‌سازی مکانیزم‌های جلوگیری از ضرر را آغاز می‌کند. این استراتژی، پروتکل را سودده نگه‌ داشته و از طرفین تراکنش بیشتر مراقبت می‌کند.

پاداش

پروتکل امپ پیرو تکمیل انتقال دارایی‌ها، به اعتبارسنج‌های شبکه پاداش می‌دهد. در قراردادهای هوشمند امپ، مدل‌های تشویق و پاداش‌های مختلفی برنامه‌ریزی شده است. این موضوع عملکرد بی‌نقص پروژه را با تسهیل صداقت، شفافیت و امنیت ابقا می‎کند. برخی از این تشویق‌ها شامل ترکیب‌های پیوسته خودکار و توزیع‌های خرد (micro distributions) می‌شود.

مزایای امپ

همانطور که دیدیم، کاربران پروتکل امپ با مشارکت در شبکه به مزایای بسیاری دست پیدا می‌کنند. سیستم وثیقه‌سازی کاملا ناشناس امپ یکی از این موارد است. این شبکه به واسطه رابط دردسترس خود، عمل وثیقه‌سازی دارایی‌های دنیای واقعی و دیجیتال را تسهیل می‌کند. همه با استفاده از این شبکه می‌توانند طی چند دقیقه دارایی خود را ضمانت کنند.

سرعت

به محض آنکه دارایی‌های خود را ضمانت کنید، می‌توانید از انتقالات آنی لذت ببرید. شبکه امپ وثیقه‌سازی و تراکنش‌هایی تقریبا آنی را امکان‌پذیر می‌کند. بدین ترتیب، پروتکل برای پاسخ به نیازهای رو به رشد اقتصاد دیجیتال مقیاس‌پذیر است.

امنیت

یکی از نگرانی‌های اصلی توسعه‌دهندگان، اطمینان از امنیت پروتکل امپ بود؛ به همین دلیل تلاش‌های زیادی برای محافظت از شبکه شده است. قراردادهای هوشمند این پلتفرم تحت نظارت بوده و پروتکل متن‌باز است. پروژه‌های متن‌باز نسبت به پروژه‌های ‌بسته بیشتر توصیه می‌شوند، زیرا کاربران می‌توانند برای اطمینان از درست بودن کارها هر مرحله را تایید کنند.

تعامل‌پذیری

کاربران پروتکل امپ سطح بالایی از تعامل‌پذیری را تجربه می‌کنند. نمونه‌اش آنکه این پروتکل بر بستر اتریوم ساخته شده است، از این رو کاربران به کل اکوسیستم ERC-20 دسترسی دارند.

توجه داشته باشید که اتریوم بزرگ‌ترین پلتفرم راه‌اندازی توکن و برنامه غیرمتمرکز (Dapp) در جهان است. علاوه بر این امپ چند همکاری استراتژیک‌ نیز داشته است. این پروتکل در حال حاضر بیش از 25 دارایی دیجیتال مختلف را پشتیبانی کرده و با شبکه‌های بزرگ متعددی نظیر Flexa، CoinGecko، Gemini، Sushi و Uniswap کار می‌کند.

قابلیت توسعه

توسعه‌دهندگان پروژه امپ درصدد بودند تا اطمینان حاصل کنند این پلتفرم می‌تواند به عنوان بستری برای توسعه‌دهندگانی که به دنبال امنیت بیشتر برای برنامه‌های خود هستند، عمل کند. به همین دلیل نیز این شبکه از جهات بسیاری به مثابه سیستمی منعطف و آینده‌دار کار می‌کند. برای مثال پروتکل امپ دارای گواهینامه متن‌باز است.

این رویکرد، ایجاد و استقرار مدیرهای وثیقه سفارشی را برای رابط Dappها ساده می‌کند. با چنین روشی همه می‌توانند بر حسب تقاضا برای تامین امنیت تراکنش‌ها، امکان وام‌دهی و ارسال ارزش در سطح بین‌المللی امپ توکن قفل کرده و آزاد کنند.

عدم وابستگی

یکی دیگر از مزایای بزرگ این پلتفرم ماهیت مستقل آن است. امپ به عنوان یک پلتفرم آگنوستیک عمل می‌کند. توسعه‌دهندگان دیگر شبکه‌ها می‌توانند به راحتی از این پروتکل برای ارتقاء سیستم‌های خود استفاده کنند.

این پلتفرم می‌تواند به سادگی از بلاکچین‌های متعدد و دارایی‌های فیزیکی پشتیبانی کند. بواسطه این روش همه کسانی که به دنبال انجام اقدامات ضدکلاهبرداری بیشتری در شبکه هستند، می‌توانند از امپ به عنوان وثیقه‌ای برای تامین امنیت آن کارها استفاده کنند.

نتیجه‌گیری

امپ یک توکن سازگار با استاندارد ERC-20 «جدید و قابل توسعه» است که برای طیف گسترده‌ای از انواع وثیقه، از جمله پرداخت‌های دیجیتال، معاملات ارزهای فیات، وام‌ها و فروش دارایی‌ها مناسب است.

همچنین زمانی که پرداخت‌ها با شکست مواجه شده و یا بیش از حد طول می‌کشند، توکن‌های امپ به عنوان ضمانت می‌توانند برای پوشش هزینه‌ها لیکوئید شوند. در نتیجه فروشندگان همچنان پرداختی خود را به سرعت دریافت می‌کنند.

علاوه بر این خریداران و فروشندگان از مزیت برگشت‌ناپذیری و ثبات تراکنش‌ها بهره‌ می‌برند. پروتکل امپ دارای اصول بنیادی قابل اطمینان و رویکردی منحصربه‌فرد برای یک سرویس پرطرفدار است.

امپ همچنین همکاری‌های متعدد چشمگیری نیز دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به همکاری با Poloniex، Bittrex و چین لینک (Chainlink) اشاره کرد. با توجه به دلایلی که ذکر شد می‌توان پیش‌بینی کرد که در آینده نزدیک درباره این شبکه خبرهای بیشتری خواهیم شنید.

منبع: coinspeaker , academy.moralis , securities