فهرست مطالب
- صرافی غیرمتمرکز (DEX) چیست؟
- تفاوت بین صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز
- نحوه کار صرافیهای غیرمتمرکز
- مزایا و معایب صرافیهای غیرمتمرکز
- بهترین صرافیهای غیرمتمرکز در سال 2022
- سخن پایانی
احتمالا شما با نحوه کار صرافیهای رمزارزی متمرکز (CEX) آشنا هستید. ابتدا با ایمیل خود ثبت نام کرده و رمز عبوری که از درجه سختی مناسبی برخوردار باشد انتخاب میکنید. سپس کارهای مربوط به تأیید حساب خود را انجام داده و شروع به معامله و ترید رمزارزها میکنید. ثبتنام در صرافی غیرمتمرکز (DEX) نیز به همین سادگی و بدون پیچیدگی است.
صرافیهای غیرمتمرکز مانند صرافیهای متمرکز هستند با این تفاوت که دیگر احتیاجی به ثبت نام نیست. در اکثر موارد، هیچ واریز یا برداشتی به صورت رمزارز انجام نمیشود و معاملات مستقیماً بین کیف پول دو کاربر انجام میشود. همچنین در صورت نیاز با دستورالعملهای بسیار محدودی از طرف نهاد ثالث همراه خواهد بود.
کار کردن با صرافیهای غیرمتمرکز به این دلیل که ممکن است همیشه دارایی مدنظر شما را نداشته باشند، میتواند کمی پیچیدهتر باشد، اما با پیشرفت تکنولوژی، مواردی از این دست میتوانند به بخش جداییناپذیر در حوزه رمزارزها تبدیل شوند. در ادامه این مقاله، ما به صرافیهای مهم غیرمتمرکز و بسترهای معاملاتی که در آنها هیچ شخص و سازمانی در آنها دخالت ندارند، اشاره خواهیم کرد.
صرافی غیرمتمرکز (DEX) چیست؟
صرافی غیرمتمرکز یا همان دکس، شخص ثالث را حذف کرده و کاربران میتوانند تراکنشهای رمزارزی خود را مستقیماً برای هر فردی که خواستند، ارسال کنند. این خدمات نظیر به نظیر (P2P) که به صورت آنلاین ارائه میشوند، مشکل بزرگی که صرافیهای متمرکز با آن روبرو هستند را برطرف میکند.
با فعال کردن بازار نظیر به نظیر که دقیقاً داخل بلاکچین ایجاد میشود، تریدرها به طور مستقل میتوانند امور مربوط به دارایی خود از جمله محل پسانداز و عملیات پولی خود را مدیریت کنند. بزرگترین مزیت چنین کاری این است که دیگر نیازی به مدیریت کردن یک صرافی نخواهد بود، درست برخلاف صرافیهای متمرکز که شخص سومی به آن نظارت و به دارایی کاربران دسترسی دارد. بنابراین، چنین طرحی واسطههای غیرضروری را حذف میکند.
در عوض، این تکنولوژی دفتر کل توزیع شده (ِDLT)، که ما آن را به عنوان تکنولوژی بلاکچین میشناسیم، امنیت و یکپارچگی دکس را مدیریت میکند. دفتر کل توزیع شده شبکه را قادر میسازد تا همزمان و بدون دخل و تصرف به تراکنشها دسترسی داشته و آنها را تأیید و ثبت نماید.
به عبارت دیگر، DLT عمل شفافسازی را برای خدماتی که کاربران از آن استفاده میکنند، انجام میدهد و پایگاه داده آن، اطلاعات کاربران را به شکلی ایمن و دقیق ذخیره کرده و پروتکل شبکه نیز به عنوان یک لایه محافظتی مضاعف عمل میکند.
اکثر صرافیهای غیرمتمرکز مانند صرافی یونی سواپ (UniSwap) بر روی بلاکچین اتریوم و یا مانند صرافی بیتشرز (Bitshares) بر روی بلاکچین گرافین (Graphene) کار میکنند. اما برخی از صرافیهای غیرمتمرکز از بلاکچین رمزارزهای دیگر استفاده میکنند.
تفاوت بین صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز
بین صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز تفاوتهای اساسی وجود دارد. قبل از اینکه نحوه کار صرافی غیر متمرکز را یاد بگیریم، ابتدا باید بدانیم که روش مقایسه صرافی غیرمتمرکز با شکل متمرکز آن چگونه است؟
فعالسازی
تفاوت اصلی صرافی غیرمتمرکز با متمرکز در این است که شما ابتدا باید در یک صرافی متمرکز ثبت نام کرده و حساب خود را تأیید کنید. در نظر داشته باشید که بدون پیوستن به صرافی متمرکز، قادر به معامله رمزارزها نخواهید بود، اما در صرافیهای غیرمتمرکز برای انجام معاملات لزوماً نیازی به ثبتنام ندارید.
صرافیهای غیرمتمرکز امکان معامله مستقیم بین دو کیف پول غیر حضانتی (non-custodial) را بدون هیچ گونه دستورالعمل از نهاد ثالثی فراهم میکند. یعنی برخلاف صرافیهای متمرکز، صرافیهای غیرمتمرکز این امکان را فراهم میسازد که معامله بین دو کاربر بدون واسطه انجام شود.
کنترل
در صرافیهای متمرکز، اکثریت کنترل روی اکانت شما دست شخص ثالثی است که صرافی را مدیریت میکند اما در صرافیهای غیرمتمرکز کنترل کامل در دستان شماست. این یکی از دلایل مهمی است که باعث شده تا صرافیهای غیرمتمرکز محبوبیت پیدا کنند. اما قابل ذکر است که همین خاصیت، پیچیدگیهای کنونی در این پلتفرمها را پدید آورده است.
نحوه کار صرافیهای غیرمتمرکز
در ابتدا باید بدانیم که قراردادهای هوشمند، پروتکلی برای فعالسازی و انجام خودکار معاملات بین دو کیف پول میباشد، بدون اینکه به دارایی افراد دسترسی داشته باشند. صرافیهای غیرمتمرکز از قدرت این قراردادهای هوشمند بهره میبرند. برای انجام یک معامله، صرافیهای غیرمتمرکز از سه مکانیزم زیر استفاده میکنند:
- اوردربوک (دفتر ثبت معاملات) برون زنجیرهای
- اوردربوک درون زنجیرهای
- بازارساز خودکار
اوردربوک درون زنجیرهای (On-Chain Order Book)
در صرافی غیرمتمرکزی که از اوردربوک درون زنجیرهای استفاده میشود، نودهای شبکه هستند که مسئولیت ثبت تمامی معاملات را به عهده دارند و برای تایید هر تراکنش به ماینرها نیاز میباشد. بیت شیرز (Bitshares) و استلارتیم (StellarTeam) از شناخته شدهترین صرافیهایی هستند که از اوردربوک درون زنجیرهای استفاده میکنند.
اوردربوک برون زنجیرهای (Off-Chain Order Book)
سابقه معاملات در اوردربوک برون زنجیرهای برخلاف اوردربوک درون زنجیرهای، خارج از شبکه و در یک نهاد مرکزی ذخیره میشود. برای مدیریت اوردربوکهای برون زنجیرهای از رلهها استفاده میکنند. از این رو صرافیهای غیرمتمرکزی که از مکانیزم اوردربوک برون زنجیرهای استفاده میکنند، شبه غیرمتمرکز هستند.
بازارسازهای خودکار (AMM)
درسال 2020 با رونق DeFi (امور مالی غیرمتمرکز) محبوبیت بازارسازهای خودکار بسیار افزایش یافت و پلتفرمهای محبوبی از جمله Uniswap ،Sushiswap و Quickswap شروع به استفاده از این مکانیزم کردند. بازارسازهای خودکار احتیاجی به اوردربوک ندارند و برای تامین شناوری بازار، از قراردادهای هوشمند استفاده میکنند.
برای آشنایی کامل با بازارسازهای خودکار و نحوه کار آنها، این مقاله را مطالعه کنید.
مزایا و معایب صرافیهای غیرمتمرکز
مزایا
بدون نیاز به احراز هویت
رعایت اصول سیستم احراز هویت مشتری (KYC) و حمایت از قوانین ضد پولشویی (AML) در بسیاری از صرافیها امر ضروری بهشمار میرود. از این رو، به لحاظ قانونی کاربران بایستی احراز هویت کرده و اسناد شناسایی خود را به صرافی ارائه دهند. این موضوع برای برخی از افراد نگرانیهایی را در خصوص حریم خصوصی و قابلیت دسترسی در بر دارد. برای مثال، اگر کاربر به هر دلیلی مدراک معتبری نداشته باشد چه باید بکند؟ اگر اطلاعات کاربران به هر نحوی فاش شود چه باید کرد؟
از آنجایی که صرافیهای غیرمتمرکز بدون مجوز هستند، هیچ نیازی به بررسی یا ارائه مدارک هویتی نیست. بنابراین تنها چیزی که لازم است یک کیف پول ارز دیجیتال خواهد بود. با این وجود، زمانی که دکسها توسط یک مرجع مرکزی اداره شوند، برخی الزامات قانونی باید انجام شود. در برخی موارد اگر دفاتر سفارش به صورت متمرکز باشند، صرافی موظف به رعایت قوانین است.
عدم ریسک طرف معامله
یکی از ویژگیهای جذاب استفاده از صرافی غیرمتمرکز این است که دارایی مشتریان در اختیار صرافی قرار نمیگیرد. بنابراین، در صورت وقوع هر گونه هک یا کلاهبرداری نظیر بزرگترین سرقت تاریخ بیت کوین (هک صرافی Mt.GoX)، دارایی کاربران در معرض خطر قرار نگرفته و اطلاعات شخصی افراد فاش نخواهد شد.
توکنهای لیست نشده
توکنهایی که هنوز در صرافیهای متمرکز لیست نشدهاند، در صورت عرضه و تقاضای افراد به راحتی در دکسها قابل معامله هستند. صرافیهای غیرمتمرکزی همچون یونی سواپ نیز امکان ایجاد یک جفت توکن (جفت ارزی) را برای افراد فراهم میکنند. کاربر میتواند یک توکن جدید ساخته و سریعا شروع به معامله آن با یک جفت ارزی سازگار کند.
بدین ترتیب، چنین صرافیهایی به افراد اجازه میدهند تا توکنهای خود را در امور مالی غیرمتمرکز استفاده کرده و از خدماتی بهره ببرند که به آنها اجازه هولد، وام دادن (lend)، قرض گرفتن (borrow) و ترید ارزها را میدهد، بدون آنکه نیازی به مراجعه به بانک یا هر یک از موسسات مالی داشته باشند.
خود مختاری
خود مختاری یا کنترل داراییهای شخصی یکی از ویژگیهای مهم صرافیهای غیرمتمرکز است. این امر بدین معنا است که کاربران اختیار کامل تمام داراییهای دیجیتال خود را برعهده دارند و میتوانند به هر صورتی که مایل هستند از آنها استفاده کنند. مشکلاتی همچون مسدود شدن داراییها یا اجازه برداشت ندادن معمولا به ندرت در چنین صرافیهایی اتفاق میافتد. البته باید بدانید که تمام صرافیها دارای قوانین یکسان نبوده و در عمل از شبه غیرمتمرکز تا کاملا غیرمتمرکز دسته بندی میشوند.
معایب صرافی غیرمتمرکز
کند بودن سرعت تراکنشها
پردازش سفارشات در صرافیهای غیرمتمرکز ممکن است کند باشد. این کند بودن به این دلیل است که بعد از ترید کردن، تراکنش ابتدا باید در داخل شبکه رفته و بعد از وارد شدن در بلاکچین توسط ماینرها تایید شوند. در نتیجه معاملات در دکسها بیشتر از افت قیمت رنج میبرند. اجرای پیشرو (Front-running) دغدغه و نگرانی پلتفرمهایی است که از دفتر سفارش استفاده میکنند. به این صورت که تریدرها معاملات با هزینه گس بالا را در دستور کار خود قرار میدهند تا سریعتر از معاملات معلق انجام شوند.
پایین بودن حجم معاملات و مقدار نقدینگی
مقدار حجم معاملات در صرافیهای متمرکز بسیار بیشتر از صرافیهای غیرمتمرکز است و همچنین نقدینگی بیشتری در دسترس دارند. نقدینگی این قابلیت را به صرافیها میدهد که به راحتی و با قیمت مناسب داراییها را خرید و فروش کنید. در بازاری با نقدینگی بالا، اختلاف قیمت خرید و فروش کم است که این نشان دهنده رقابت زیاد بین خریداران و فروشندگان میباشد. در حالی که در بازارهایی که مقدار نقدینگی در آن پایین است، ترید کردن با قیمت مناسب سخت است.
عدم ارتباط با کارتهای بانکی
کار کردن در صرافیهای غیرمتمرکز فقط با رمزارز انجام میشود و انجام معامله با ارز فیات (مثلا دلار آمریکا) امکان پذیر نمیباشد. دلیل این امر این است که برای تبدیل رمزارزها به فیات باید با بانک ارتباط برقرار شود. در این صورت باید برای کار کردن با صرافی غیر متمرکز از قبل رمزارز مورد نظر خود را تهیه کرده باشید.
بهترین صرافیهای غیرمتمرکز در سال 2022
یونیسواپ (Uniswap)
صرافی غیرمتمرکز Uniswap جزو محبوبترین پلتفرمهای موجود در دیفای است. این پلتفرم که توسط هایدن آدامز مهندس سابق شرکت زیمنس (Siemens) بوجود آمده است، بر بستر اتریوم راهاندازی شده است. یونیسواپ به کاربران این امکان را میدهد که بیش از 5000 توکن ERC-20 مانند AAVE ,WBTC ,ETH ,DAI و USDT را ترید کنند.
پروتکل
بازارساز خودکار (AMM)
مزایا
- نگهداری و حفاظت از دارایی کاربران
- بدون نیاز به پروسه احراز هویت مشتری
- لیست شدن جدیدترین کوینها
- فی پایین برای کاربران
معایب
- امکان وجود کوینهای جعلی
- عدم موفقیت تراکنشها
کارمزد
صرافی یونیسواپ برای هر تراکنش 0.3 درصد کارمزد دریافت میکند.
نقدینگی
مقدار ارزش کل قفل شده در این صرافی غیرمتمرکز 1.66 میلیارد دلار است.
برای آشنایی کامل با صرافی یونیسواپ، پیشنهاد میشود این مطلب را بخوانید.
کوییکسواپ (QuickSwap)
کوییکسواپ یک صرافی غیرمتمرکز نسل بعدی لایه دوم است. همچنین این صرافی یک فورک بازارساز خودکار از صرافی یونیسواپ است، که تنها تفاوت آن این است که یونیسواپ بر روی بلاک چین اتریوم اجرا میشود، در حالی که کوئیکسواپ بر روی پلتفرم لایه دوم پالیگان (Polygon) راهاندازی شده است.
پروتکل
بازارساز خودکار (AMM)
مزایا
- سرعت بالای تراکنشها و کارمزد بسیار پایین
- رابط کاربری بسیار ساده و کاربر پسند
- امکان کسب درآمد برای تامین کنندگان نقدینگی و دریافت توکن QUICK
کارمزد
برای هر تراکنش 0.3 درصد کارمزد دریافت میشود.
نقدینگی
مقدار ارزش کل قفل شده 768 میلیون دلار است.
برای کسب اطلاعات بیشتر صرافی کوییکسواپ، این مقاله را مطالعه کنید.
بالانسر (Balancer)
صرافی غیرمتمرکز بالانسر بر پایه مفهومی از صرافی یونیسواپ شکل گرفته است، اما در نقدینگی نسبت به یونیسواپ منعطفتر است. بالانسر امکان ایجاد استخرهایی با نسبت مختلف را میدهد. اگر چه یک استخر در بالانسر میتواند یک جفت ارز باشد، اما امکان تامین نقدینگی با هشت دارایی مختلف را نیز فراهم میکند.
پروتکل
بازارساز خودکار (AMM)
مزایا
- امنیت بالا (تمام تراکنشها رمزگذاری میشود)
- بدون پیچیدگی است و کار کردن با آن ساده است.
معایب
- دارای حاکمیت درون زنجیرهای است، اما در نسخههای ابتدایی کنار گذاشته شد.
کارمزد
در هنگام ترید کردن در بالانسر، کارمزد بستگی به استخر دارد. این مقدار از 0.0001 درصد تا 10 درصد است.
نقدینگی
ارزش کل قفل شده 3.37 میلیارد دلار است.
پنکیکسواپ (PancakeSwap)
صرافی پنکیکسواپ یک کلون از صرافی غیرمتمرکز یونیسواپ است. این صرافی در زنجیره هوشمند بایننس (BSC) کار میکند. پنکیکسواپ قابلیت ترید صدها توکن BEP-20، از جمله کوینهای بایننسکوین (BNB)، اتر، پنکیک بانی (BUNNY)، سیف مون (SAFEMOON) و دوجکوین (DOGE) را به کاربران میدهد.
پروتکل
بازارساز خودکار (AMM)
مزایا
- هزینه (کارمزد) تراکنشهای پایین
- تعداد تراکنش زیاد روزانه
- توسعهدهندگان و کامیونیتی فعال
- بازگشت نرخ درصد سالانه و نرخ عملکرد سالانه بالا
معایب
- وجود ضررهای دائمی در استخرهای نقدینگی
- امکان شلوغی شبکه
- احتمال وجود کلاهبرداری
کارمزد
در ازای هر تراکنش میزان 0.2 درصد کارمزد دریافت میکند.
نقدینگی
ارزش کل قفل شده 6.8 میلیارد دلار است.
برای آشنایی بیشتر با صرافی پنکیکسواپ، این مقاله را مطالعه نمایید.
کرو فایننس (Curve Finance)
صرافی غیرمتمرکز کرو فایننس بر بستر اتریوم اجرا میشود. این پلتفرم مخصوص سواپ استیبل کوینها طراحی شده است. برای کار کردن با این صرافی به کیف پول اتریوم و مقداری بودجه نیاز دارید تا بتوانید استیبل کوینهای مختلف را با یکدیگر سواپ کنید.
پروتکل
بازارساز خودکار (AMM)
مزایا
- وجود استخرهای متعدد
- تراکنشهای مستقیم
- امنیت بالای شبکه
- ریزش حداقلی
معایب
- پایدار نبودن استخرها
- هزینه ترید بالا
کارمزد
کارمزد Curve در همه استخرها 0.04 درصد است.
نقدینگی
ارزش کل قفل شده 13.83 میلیارد دلار است.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی کامل با صرافی کرو فایننس، این مطلب را بخوانید.
سوشیسواپ (SushiSwap)
صرافی غیرمتمرکز سوشیسواپ بر بستر اتریوم ایجاد شده است که توسط کامینیوتی مدیریت میشود. این صرافی به جای اوردربوک از بازارساز خودکار بهره میبرد. همچنین برای مدیریت کردن نقدینگی توکنها از قرارداد هوشمند استفاده میکند.
پروتکل
بازارساز خودکار (AMM)
مزایا
- امنیت بسیار بالا
- استفاده ساده و راحت از پلتفرم
- امکان ترید توکنهای زیاد
- دریافت پاداش در صورت سرمایهگذاری
معایب
- به دلیل جدید بودن دارای تجربه کمی است
کارمزد
به ازای هر تراکنش مقدار 0.3 درصد کارمزد دریافت میکند به اضافه هزینه گس اتریوم.
نقدینگی
کل نقدینگی 2.65 میلیارد دلار است.
برای آشنایی بیشتر با صرافی سوشیسواپ، پیشنهاد میشود این مقاله را مطالعه نمایید.
وان اینچ (1inch)
صرافی غیرمتمرکز 1inch به منظور خرید و فروش رمزارزها از چندین صرافی غیرمتمرکز مورد استفاده قرار میگیرد. برای پیدا کردن بهترین قیمت در بازار به وسیله رباتهای آربیتراژ اوردرها به صرافیهای متفاوتی تقسیم میشوند.
پروتکل
تجمیعکننده (Aggregator)
مزایا
- تاکنون بدون نقض امنیتی بوده
- دارای رابط کاربری عالی
- بدون هیچ گونه هزینه ترید، سپرده و برداشت
معایب
- ارزهای فیات را پشتیبانی نمیکند
- یک ویژگی به نام باز کردن قفل بینهایت میتواند باعث حمله به این پلتفرم شود
کارمزد
هیچ گونه هزینه برداشت، سپردهگذاری و تبادلی وجود ندارد و تنها هزینهای که برای کاربران در پی دارد هزینه گس است. همچنین توکن گس CHI برای پرداخت کارمزد در نظر گرفته شده است.
نقدینگی
مقدار ارزش کل قفل شده 86.48 میلیارد دلار است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره صرافی وان اینچ، این مطلب را مطالعه کنید.
بایننس دکس (Binance DEX)
یک صرافی غیرمتمرکز است که بر روی بلاک چین بایننس یعنی Binance Chain اجرا شده است، که هدف آن ارائه یک بستر مناسب برای انتشار و تبادل رمزارزها به صورت غیرمتمرکز است.
پروتکل
دفتر سفارشات (Order Book) برون زنجیرهای
مزایا
- امنیت بالا
- کارمزد پایین
- سازگار با کیف پولهای Ledger و Trezor
معایب
- کار کردن با آن برای افراد تازه کار پیچیده است
کارمزد
با ارزی به غیر از BNB مقدار کارمزد 0.1 درصد و با ارز BNB کارمزد 0.04 درصد
نقدینگی
–
لوپرینگ (Loopring)
یکی دیگر از صرافیهای غیرمتمرکز که بر بستر اتریوم فعال است و دارای سیستم اجرای خودکار میباشد، صرافی لوپرینگ است. در این صرافی کار اشتراک گذاری و تطبیق سفارشات را آسان میکند.
پروتکل
لوپرینگ لایه دوم از هر دو نوع اوردربوک و بازارساز خودکار پشتیبانی میکند.
مزایا
- مقدار نقدینگی قابل توجه
- وجود قراردادهای هوشمند رایگان به اپلیکیشنهای غیرمتمرکز اجازه ساخت و ارتباط با پروتکل را میدهد.
- امکان انجام ترید ناشناس به وسیله کیف پولهای کاربران
معایب
- پشتیبانی نکردن از دارایی و سود کاربران
کارمزد
مقدار کارمزد برای سواپ 0.25 درصد است. همچنین مقدار 0.15 درصد به تامین کنندگان نقدینگی اختصاص داده میشود و 0.1 درصد هم متعلق به پروتکل است.
نقدینگی
مقدار ارزش کل قفل شده در پلتفرم 119 میلیون دلار است.
ویوز (Waves)
صرافی غیرمتمرکز Waves امکان انتقال و ترید و استیک رمزارزها را به کاربران میدهد. این صرافی پیوندی میان صرافیهای متمرکز با امنیت سیستمهای غیرمتمرکز برقرار میکند. این صرافی در سال 2017 به وجود آمد.
پروتکل
دفتر سفارشات (Order Book)
مزایا
- کارمزد پایین
- داراییهای دیجیتال متنوع برای ترید
- رابط کاربری مناسب
معایب
- میزان نقدینگی پایین
- در مراحل اولیه توسعه است
کارمزد
مقدار 0.003 از توکن WAVES
نقدینگی
مقدار ارزش کل قفل شده 2.28 میلیارد دلار است.
صرافی dYdX
این صرافی غیرمتمرکز از معاملات دائمی، اسپات، مارجین و وامدهی پشتیبانی میکند. dYdX با استفاده از قراردادهای هوشمند بر بستر شبکه اتریوم فعالیت میکند و امکان ترید کردن بدون واسطه را به کاربران میدهد.
پروتکل
دفتر سفارشات (Order Book)
مزایا
- مدیریت دارایی در کنترل شخص کاربر میباشد.
- نقدینگی خوبی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
- دسترسی آسان به پلتفرم
- بدون نیاز به ثبت نام
معایب
- تعداد ارزها برای انجام یک معامله محدود است.
- بسیاری از جفت ارزهای معاملاتی در پلتفرم موجود نیستند.
کارمزد
در این صرافی کارمزدی بابت برداشت وسپرده گذاری وجود ندارد. کاربران فقط میبایست کارمزد گس شبکه را پرداخت کنند که به ماینرهای اتریوم تعلق میگیرد.
نقدینگی
ارزش کل قفل شده 86.48 میلیارد دلار است.
اوپن اوشن (OpenOcean)
این پلتفرم به عنوان یک صرافی چند زنجیرهای تجمیعی مالی متمرکز و غیرمتمرکز شناخته میشود. همین ویژگی موجب قیمتهای رقابتی برای تریدرها شده است. صرافی اوپن اوشن پروتکل صرافیهای غیرمتمرکز را در Ethereum, Binance Smart Chain, TRON و Ontology تجمیع کرده است.
پروتکل
تجمیعکننده (Aggregator)
مزایا
- کارمزد پایین
- امنیت بالا
معایب
- عدم پشتیبانی از ارز فیات
کارمزد
هیچگونه کارمزدی از کاربران دریافت نمیکند و با استفاده از توکنهای OOE ضررهای ناشی از لغزش را جبران میکند.
نقدینگی
–
صرافی سروم (Serum DEX)
صرافی غیرمتمرکز سروم در سال 2020 بر روی بلاک چین سولانا راهاندازی شد که از ویژگیهای کاملی در بین صرافیها برخوردار است. این صرافی به دلیل کارمزد پایین و سرعت بالا محبوبیت زیادی در بین کاربران پیدا کرده است.
پروتکل
دفتر سفارشات (Order Book)
مزایا
- به افراد خارج از سیستم برای تایید تراکنشها نیازی نیست
- سرعت بالای تراکنشها
معایب
- به صورت مستقیم پرداخت ارز فیات را ساپورت نمیکند
کارمزد
0.00001 دلار در هر تراکنش
نقدینگی
ارزش کل قفل شده 86.48 میلیارد دلار است.
سخن پایانی
در حال حاضر اکوسیستم رمزارزی در حال حرکت به سوی یک تجربه تجاری ساده و در عین حال غیرمتمرکز است. تعداد زیادی صرافی غیرمتمرکز در طول این مدت ایجاد شدهاند که به ساده کردن تجربه کاربری و محیط تجاری بهتر تاکید داشتهاند و دیگر نیازی به اعتماد به شخص ثالث نیست. با پیدایش دیفای، شاهد گسترش روز افزون صرافیهای غیرمتمرکز هستیم و در ادامه شاهد پیشرفت بیشتری در این صنعت خواهیم بود.
منبع: academy.binance , coinmarketcap , blog.liquid