تاثیر جنگ روسیه بر بازار مالی؛ فاجعه‌ای داغ یا جنگ سرد و بازار گرمی برای امتیاز گرفتن

سر تیتر اخبار این روزها پر شده از کشمکشِ کش‌آمده‌ی رویداد بزرگ ژئوپلیتیکی: اینکه آیا روسیه بالاخره به اوکراین حمله خواهد کرد یا نه؟ تاثیر جنگ روسیه بر بازار مالی چه خواهد بود؟

هر چه آمریکا و متحدان اروپاییش هر روز هشدار می‌دهند که همین امروز و فرداست که روسیه لشکرکشی کند، خود روسیه و اوکراین از این سو انکار می‌کنند و آمریکا را متهم به راه انداختن کمپین علیه روسیه!

این موضوع هرچه که باشد بی‌شک یکی از جدی‌ترین صف‌بندی‌های دو بلوک شرق و غرب پس از سالها اتمام جنگ سرد کلاسیک است، هیاهویی رسانه‌ای که دوباره صف‌کشی ابرقدرت‌ها را به یاد مردم انداخته.

از اینها که بگذریم، این اتفاق چه منتج به جنگی گرم و خونین شود و چه در محدوده جنگ سرد و خودنمایی ابرقدرت‌ها باقی بماند، بی شک تاثیرات عمیقی بر جامعه جهانی و بازارهای مالی به جا خواهد گذاشت، بازارهایی که همین حالا هم چندان حال و روز خوشی بعد از خیمه سنگین و 3 ساله کرونا ویروس بر ریه‌هایشان، ندارند. تاثیر جنگ روسیه بر بازارهای مالی هم در کوتاه مدت و هم در دراز مدت بر اقتصاد دنیا سایه خواهد انداخت.

می‌خواهیم در اینجا نگاه ویژه‌ای به تاثیرات این رویداد نامیمون، یعنی تاثیر جنگ روسیه بر بازارهای مالی جهان بیاندازیم.

اول از همه بد نیست نگاهی به سابقه رویدادهای بزرگ سیاسی و ژئوپلیتیک بر شاخص بازار سهام آمریکا بیاندازیم:

جنگ زرگری یا شاخ و شانه کشی؟

دو دستگی نظرات سرمایه‌گذاران و تحلیل گران نسبت به این رویداد:

انگار که این دودستگی تحلیل ها و نظرات پیرامون وقوع یا عدم وقوع جنگ روسیه و اوکراین، ذهنیت و باورهای تحلیلگران، سرمایه‌گذاران و معامله‌گران بازار را هم دو دسته کرده است. کافی است چرخی توی اینترنت بزنیم و نظر رسانه‌ها را درباره این موضوع جستجو کنیم! اگر حوصله ندارید ما برایتان خلاصه‌اش را دسته بندی کرده‌ایم:

عده‌ای از تحلیلگران و معامله‌گران وال استریت معتقدند که تاثیر جنگ روسیه بر بازارهای مالی باعث افزایش فشار فروش بر بازارهای جهانی می‌شود و در نتیجه در صورت وقوع، پدیده کاهش ارزش قیمت شاخص ها را بیشتر به چشم خواهیم دید و حتی در صورت به طول انجامیدن این ماجرا، چه بسا که به بحرانی تمام عیار برای ساختار اقتصاد جهانی ختم شود.

عده‌ای دیگر معتقدند که این رویداد به دلیل قوی بودن و مکانیزم های پیشرفته دفاعی ساختار بازار و اقتصاد بلوک غرب، تاثیر آنچنان عمیق و بلندمدت بر بازار به جا نخواهد گذاشت، اما چون فضای حاکم همچنان فضای ترس و تردید ناشی از وقوع این جنگ است، احتمالا به طور موقت فشار فروش بر بازار حاکم خواهد بود، زیرا خیال سرمایه‌گذاران آسوده نیست. در نتیجه بعد از مشخص شدن تکلیف این وضعیت، بازار به روند صعودی قبلی خود بر خواهد گشت. 

البته در این میان هستند کسانی که با ارجاع به رویدادهای ژئوپلیتیکی پیشین، اطمینان دارند که جنگ روسیه بر بازارهای مالی تاثیر چندانی دارد مگر در حد یک اصلاح روند قیمتی که در نهایت بازار به راحتی این بحران را مدیریت می‌کند و آن را به خوبی پشت سر می‌گذارد.

سایه جنگی که، یقه S&P500 و بیت کوین را دو دستی چسبیده است

پوتین و تقابل همیشگی‌اش با ارزهای دیجیتال

از آنجا که بازار ارزهای دیجیتال به شدت وابسته و متاثر از بازار سهام و سایر بازارهای مالی و اوراق قرضه است، طبیعی است که نوسان و وجود ترس در هر کدام از آنها، باعث متزلزل شدن دیگری هم بشود. در نتیجه تاثیر جنگ روسیه بر بازارهای مالی گستردگی بسیاری دارد و می‌تواند بازارهای زیادی را درگیر کند.

بطور مثال از روز نهم فوریه که جدال لفظی بایدن و پوتین در رسانه ها اوج گرفت، فشار فروش بر بازار سهام آمریکا افزایش یافت و باعث سقوط 4 درصدی شاخص کل شد. این سقوط دقیقا تاثیری مشابه و حتی بیشتر بر قیمت بیت کوین گذاشت و باعث ایجاد فشار فروش در محدوده قیمتی 45 هزار دلار شد و روند صعودی خوبی که این ارز دیجیتال طی دو هفته اخیر ایجاد کرده بود را موقتا متوقف کرد.

همانطور که در دو نمودار زیر مشاهده می‌کنید، با اصلاح 4 درصدی شاخص S&P500  پس از شاخ و شانه‌ کشیدن های رسانه‌ای بایدن و پوتین، بیت کوین هم کاهش قیمتی حدود 10 درصدی را ثبت کرده، نشان به آن نشانی که  بازار سهام و ارزهای دیجیتال دوقلوهای ناتنی‌اند.

بسیاری از سرمایه گذاران کارکشته بازار سهام البته باور دارند که روند ریزشی شاخص سهام در کف حمایتی 4200 متوقف شود و این رویداد نهایت تاثیری که بر ریزش شاخص آن خواهد داشت، در حدود یک اصلاح معمولی 10 درصدی باشد و نه بیشتر. یعنی به عبارتی ما به هیچ وجه وارد بازار خرسی (یعنی بیشتر از 20 درصد ریزش) نخواهیم شد و روند بازار پس از این اصلاح، صعودی یا گاوی می‌شود. 

پس اگر این حمایت درواقعیت صورت بگیرد، برای S&P500 و بیت کوین یک عامل صعودی بسیار مثبت است، چرا که سرمایه‌گذاران را متقاعد می‌کند که کف قیمتی بیت کوین در ریزش اخیر (یعنی محدوده 33000 دلار الی 30000 دلار) تثبیت شده و این رویداد، موجب شکستن این محدوده حمایتی نمی‌شود.

تاثیر جنگ روسیه بر بازارهای مالی مانند بازار طلا، دلار و انرژی

در بازارهای مالی همیشه تضعیف ارزش سهام و اوراق بهادار به معنای افزایش بهای پول نقد و طلا به عنوان پشتوانه ارزش پول نقد است. با نگاهی به روند نمودار این دو، به خوبی متوجه این موضوع می‌شویم. شاخص طلا و دلار از روز 10 فوریه روند صعودی داشته و در صورت تداوم این کشمکش سیاسی پیش بینی ها بر این است که روند صعودی کماکان ادامه‌داشته باشد. پس تاثیر جنگ روسیه بر بازارهای مالی مثل طلا برای سرمایه گذاران این فلز گران بها سودآور بوده است.

شاخص طلا از روز 10 فوریه روند صعودی 4.5 درصدی را تا کنون به ثبت رسانده است.

و شاخص دلار نیز با حمایت صورت گرفته در کف 95، بیش از 1 درصد افزایش قیمت داشته است.

پیش بینی ما در ولمارت

با توجه به جدول تاثیرات رویدادهای بزرگ ژئوپلیتیکی که در بالاتر نشان دادیم، ما پیش بینی می‌کنیم که این رویداد بخشی از سناریوی جنگ سرد باقی بماند و منتج به جنگی خونین نشود زیرا تمام سرمایه‌داران بزرگ اقتصادی به خوبی نسبت به فاجعه آمیز بودن آن آگاهند و تمام تلاش خود را بکار می بندند تا این اتفاق نیفتد. و تاثیر جنگ روسیه بر بازار را به حداقل برسانند.

همانطور که بایدن هم اشاره کرده بود “در صورت وقوع این جنگ، احتمال یک جنگ جهانی دیگر دور از انتظار نیست”. این نگرانیها نشان می‌دهند که ریسک قمار پوتین به قدری وسیع است که بسیار بعید بنظر می‌سد که او و روسیه به چنین تحوری دست بزنند. یعنی نهایتا از این کشمکش ساختگی برای دریافت امتیازات اقتصادی و سیاسی استفاده خواهند کرد و نه بیشتر!

با این تفاصیل، پس از اتمام این کشمکش احتمال دارد بازارها با واکنش بسیار مثبتی به استقبال خرید سهام و سایر دارایی ها مثل بیت کوین و ارزهای دیجیتال خواهند شتافت و روند صعودی مجددا به بازار برگردد، اما تا آن زمان هیچ چاره ای نیست مگر صبر و نظاره کردن این اوضاع شلم شوربای سیاسی-اقتصادی جهانی.

در خصوص بیت کوین هم باید صبر کنیم و ببینیم که آیا حمایت 30 هزار دلار حفظ می‌شود یا نه! که البته شواهد دال بر این است که حفظ می‌شود، مگر این که یک black swan بسیار سریع و لحظه ای به وقوع بپیوندد و قیمت را به زیر محدوده حمایتی ببرد و پس از جمع آوری تقاضاهای خرید اطراف 20 هزار دلار، خیلی زود دوباره قیمتش به بالای آن محدوده برگردد و روند صعودی بازار از سر گرفته شود!

در پایان بقول جیم راجرز، یکی از بزرگترین تریدرهای تاریخ: گاهی اوقات تنها کاری که یک سرمایه گذار یا معامله گر باید انجام دهد این است که هیچوقت عجله نکند و هیچ کاری انجام ندهد؛ مگر وقتی که فرصت مناسب را به چنگ بیاورد! تنها وقتی وارد معامله شوید که ببینید پول در آن گوشه افتاده و فقط کافیست خم شوید و آن را بردارید”!

نظر شما در این باره چیست؟

منبع: marketwatch, reuters