فهرست مطالب
تحلیلگران تکنیکال در بازارهای مالی در تلاشند تا حرکات مهم قیمتی را قبل از رخ دادن با ابزارهای مختلف پیشبینی کرده و بتوانند از آن کسب سود کنند. یکی از ابزارهایی که به جهت محاسبات پیچیده و دقیقی که انجام میدهد مورد توجه معاملهگران قرار گرفته، اندیکاتور مکدی (MACD) است.
در این مقاله قصد داریم تا باهم نگاهی به این اندیکاتور، تاریخچه و نحوه محاسبات آن بیندازیم و در ادامه استراتژیهای مهم و نحوه استفاده از این اندیکاتور را بررسی کنیم.
تاریخچهی اندیکاتور MACD
MACD یا Moving Average Convergence Divergence، یکی از پرکاربردترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال است. در اکثر مواقع از آن برای تشخیص نوع روند، قدرت و شتاب روند و دریافت سیگنالهای خرید و فروش استفاده می شود ولی همانطور که از اسم کامل آن پیداست، میتوان از همگرایی (Convergence) و واگرایی (Divergence) نیز برای دریافت سیگنال استفاده کرد.
این اندیکاتور در سال 1970 توسط جرالد اپل، محقق و فیزیکدان ساخته شد و 16 سال بعد بخش دیگری به نام “هیستوگرام” به آن اضافه شد که در ادامه اجزای این اندیکاتور را کامل بررسی خواهیم کرد.
اجزای تشکیل دهندهی اندیکاتور MACD
MACD در واقع از ترکیب دو اندیکاتور متفاوت تشکیل شده است که همین اتفاق باعث دقیقتر بودن و در ادامه محبوبیت آن بین معامله گران میشود. این اندیکاتور از 3 بخش تشکیل شده :
در ابتدا MACD از دو میانگین متحرک (MA) با تنظیمات متفاوت برای تشخیص روند استفاده میکند، سپس با اندازهگیری اختلاف بین این دو میانگین متحرک “خط مکدی” (MACD Line) در نمودار پدیدار میشود و با گرفتن یک میانگین متحرک نمایی (EMA) از آن دو میانگین متحرک، “خط سیگنال” (Signal Line) به وجود میآید.
برای آشنایی بیشتر با اندیکاتور میانگین متحرک، پیشنهاد میکنیم این مطلب را مطالعه کنید.
در ادامه، با اندازه گیری اختلاف بین دو خط مکدی و سیگنال، سومین جز از اندیکاتور یعنی “هیستوگرام“ تشکیل میشود که بالا یا پایین صفر قرار دارد و برای تشخیص صعودی یا نزولی بودن روند از آن استفاده میشود. خط مکدی به مراتب پرشتاب و پرنوسان تر از خط سیگنال است که در تصویر زیر بصورت واضح مشاهده خواهید کرد.
محاسبهی MACD نیز نسبتا ساده است و شما با دانستن فرمول آن میتوانید تنظیمات خود را اعمال کنید تا بتوانید حتی سیگنالهای بهتری هم دریافت کنید. فرمول محاسبهی آن به این شکل است :
MACD Line: 12-day EMA – 26-day EMA
Signal Line: 9-day EMA of MACD Line
MACD Histogram: MACD Line – Signal Line
استراتژیها اندیکاتور MACD
بصورت کلی معاملهگران و تحلیلگران بازارهای مالی ازاین اندیکاتور برای دریافت سه نوع سیگنال معاملاتی استفاده میکنند که هر 3 استراتژی را بصورت کامل در ادامه بررسی خواهیم کرد :
1 – تقاطع خطوط مکدی و سیگنال
رایج ترین استراتژی اندیکاتور MACD، استراتژی “تقاطع خطوط مکدی و سیگنال” است. اکثرا معاملهگران برای بالابردن درصد موفقیت معاملاتشان از ترکیب این استراتژی با استراتژیهای دیگر مانند پرایس اکشن استفاده میکنند. همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم، خط سیگنال در واقع از محاسبه میانگین متحرکهای خط مکدی بهوجود میآید و به همین دلیل است که همیشه خط سیگنال نسبت به خط مکدی، کمی تاخیر دارد و نسبت به آن شتاب کمتری دارد.
به همین سبب زمانهایی که در اندیکاتور خط مکدی، خط سیگنال را به سمت پایین یا بالا قطع میکند میتواند خبر از یک تغییر روند یا شروع یک حرکت در نمودار بدهد. یادگیری این نوع استراتژی کار چندان سختی نیست اما درک و تشخیص قدرت روند و همینطور تشخیص سیگنالهای غلط نیاز به مهارت و تجربهی کار با این اندیکاتور دارد.
به طور کلی دو نوع سیگنال “تقاطع بین خطوط” داریم :
اولین نوع سیگنال، سیگنال صعودیست که به ما خبر از بالا رفتن قیمت میدهد قبل از آنکه در نمودار قابل مشاهده باشد. این سیگنال وقتی صادر میشود که خط مکدی، خط سیگنال را از پایین به سمت بالا قطع کند.
دومین نوع سیگنال، سیگنال نزولیست که دقیقا برعکس نوع اول است. سیگنال نزولی وقتی صادر میشود که خط مکدی، خط سیگنال را از بالا به سمت پایین قطع کند. مثالهایی از سیگنالهای صعودی و نزولی این استراتژی را در نمودار روزانه MATIC مشاهده میکنید.
2 – تقاطع با خط صفر
این استراتژی بسیار شبیه به استراتژی قبلی است که مورد بررسی قرار دادیم. سیگنالهای معاملاتی این استراتژی زمانی صادر میشود که خط مکدی، خط صفر را به سمت بالا یا پایین قطع کند. سیگنال صعودی این استراتژی در اندیکاتور MACD زمانی رخ میدهد که خط مکدی، خط صفر را به سمت بالا قطع کند و از منفی به مثبت رفته باشد.
سیگنال نزولی هم برعکس آن، به این شکل رخ میدهد که خط مکدی، خط صفر را از بالا به پایین قطع کند و از مثبت به سمت منفی رفته باشد. مثالهایی از هر دو نوع سیگنال این استراتژی را در نمودار روزانه اتریوم مشاهده میکنید.
این استراتژی مانند دو استراتژی دیگر اندیکاتور MACD معتبر نیست و کمتر مورد استفادهی معاملهگران قرار میگیرد.
3 – واگرایی
واگرایی یکی دیگر از استراتژیهای اندیکاتور MACD است که به سبب اعتبار و درصد موفقیت (WinRate) بالا مورد علاقهی معاملهگران حرفهای بازارهای مالی است. سیگنالهای واگرایی معمولا در انتهای روند صادر میشوند و خبر از تغییر روند میدهند و این یکی دیگر از دلایل بالا بودن اهمیت این نوع استراتژی است.
واگرایی به زبان ساده وقتی رخ میدهد که خط مکدی با نمودار قیمتی هم جهت نباشد. در نظر داشته باشید دو نوع واگرایی در این اندیکاتور وجود دارد : واگرایی نزولی و واگرایی صعودی
برای مثال، سیگنال واگرایی نزولی در اندیکاتور MACD وقتی صادر میشود که قیمت در روند صعودی خود در حال افزایش و ثبت قلههای بالاتر است، در حالی که خط مکدی در حال کاهش و ثبت قلههای پایینتر میباشد. در این حالت اندیکاتور سیگنال واگرایی نزولی صادر کرده و خبر از کاهش قیمت در آینده میدهد.
سیگنال واگرایی صعودی هم دقیقا برعکس واگرایی نزولی است؛ به این صورت که وقتی قیمت در حال کاهش و ثبت کفهای متوالی است، خط مکدی در حال افزایش و ثبت قلههای بلندتر است. در این حالت اندیکاتور سیگنال واگرایی صعودی صادر کرده و خبر از افزایش قیمت در آینده میدهد.
واگرایی ها در کل نسبت به “تقاطع خطوط مکدی و سیگنال” کمتر رخ میدهد اما از نظر بالاتر بودن درصد موفقیت، این استراتژی نسبت به استراتژی اول قویتر است. بصورت کلی واگرایی شبیه رخ دادن یک اشتباه است، وقتی نمودار و اندیکاتور باهم همجهت نباشند در ادامه نمودار قیمت تلاش میکند تا شبیه به اندیکاتور رفتار کند.
جمعبندی
از آنجایی که اندیکاتور MACD از میزان دقت بالایی برخوردار است، جدا از استراتژیهایی که میتوان از آن برای معاملات بهره گرفت، این اندیکاتور برای تحلیل نوع روند و حتی قدرت و شتاب روند نیز مناسب بنظر میرسد.
البته استراتژی های این اندیکاتور هم مانند هر استراتژی دیگری سیگنالهای اشتباه و غلط هم صادر میکنند و شما با ترکیب این اندیکاتور با استراتژیهای دیگر و همینطور کسب تجربه بیشتر در استفاده از این اندیکاتور، میتوانید ضریب خطای استراتژی خود را پایینتر بیاورید.
در کل MACD یکی از پراستفادهترین اندیکاتورها در بین معاملهگران بوده و برای کسانی که علاقهمند به یادگیری تحلیل تکنیکال هستند، یادگیری ابتدایی از این ابزار پیشنهاد میشود اما فراموش نکنید استفاده عملی از هر اندیکاتوری نیاز به زمان و کسب تجربه دارد.
اگر علاقمند به آشنایی با سایر اندیکاتورها هستید، پیشنهاد میکنیم مقاله راهنمای اندیکاتور RSI را مطالعه کنید.
منبع: Tradingview, incredible charts, Fidelity