فهرست مطالب
مارجین تریدینگ در کنار اسپات تریدینگ، معاملات فیوچرز و آپشن یکی از روشهای معاملاتی قابل انجام در بازار رمزارزها است که با قابلیتهایی مانند وام گرفتن پول از شخص ثالث برای انجام معامله و اضافه کردن اهرم به معامله، امکان رسیدن به سود و همین طور ریسک بیشتری را برای معاملهگر فراهم میکند. در ادامه با معاملات مارجین، نحوه انجام آن، انواع روشهای معاملات مارجین و مزایا و معایب آن آشنا خواهیم شد.
مارجین تریدینگ چیست؟
معاملات مارجین یا مارجین تریدینگ یکی دیگر از روشهای انجام معاملات در بازارهای مالی از جمله بازار ارزهای دیجیتال است. این روش دو نکته متمایز نسبت به سایر روشهای معاملاتی دارد که این دست از معاملات را برای معاملهگران جذاب میکند.
- قرض گرفتن پول از شخص ثالث: معاملهگر میتواند در صرافیای که معاملات مارجین انجام میدهد، حساب مارجین افتتاح کرده و برای انجام معامله خود پول قرض بگیرد و در انتهای معامله، مبلغ وام گرفته شده را بههمراه کارمزد به صرافی برگرداند.
- استفاده از اهرم (Leverage): معاملهگر با استفاده از اهرم میتواند با چند برابر پولی که در اختیار دارد، وارد معامله شود تا سود و همینطور ریسک معاملهی خود را چند برابر کند. اهرم معمولا با یک نسبت تعیین میشود مثلا یک به پنج (1:5) یعنی معامله با پنج برابر سرمایهای که در اختیار معاملهگر قرار دارد.
برای مثال، شما با موجودی 40 هزار دلار و تحلیل صعود قیمت بیت کوین از 40 هزار به 60 هزار دلار، یک معامله با اهرم 3 بر روی بیت کوین 40 هزار دلاری باز میکنید. در حالت عادی و در اسپات تریدینگ شما با این شرایط میتوانید تنها یک بیت کوین خریداری کنید اما در مارجین تریدینگ با شرایط ذکر شده، شما در واقع وارد معاملهای شدهاید که در آن 3 عدد بیت کوین در اختیار دارید.
حال اگر بیت کوین به اهداف مورد نظر برسد، سود شما سه برابر میشود و در نهایت و با پایان معامله پولی که از صرافی وام گرفتهاید را به آن پس میدهید. فراموش نکنید در صورتی که بیت کوین خلاف جهت معاملهی شما حرکت کند نیز ضرر شما سه برابر شده و صرافی پول خود را پس میگیرد، حتی اگر نیاز به باز پس گیری تمام سرمایه شما باشد!
کال مارجین (Margin Call)
در صورتی که معامله مارجین بر خلاف انتظار معاملهگر پیش برود و در جهت عکس حرکت کند، زمانی که ضرر معامله به اندازه وجه تضمین ابتدایی برسد معامله توسط صرافی بسته شده و اصطلاحا کال مارجین میشود. برای مثال، شما با سرمایه 10 دلار و با اهرم 10 بر روی اتریوم با هدف بالا رفتن قیمت، معامله مارجین باز میکنید یعنی در واقع با 100 دلار سرمایه که 90 دلار آن از صرافی وام گرفته شده و 10 دلار آن متعلق به خودتان است، وارد معامله بر روی اتریوم میشوید.
حال در صورتی که قیمت 10 درصد به سمت پایین و بر خلاف معامله مارجین شما حرکت کند، در واقع سرمایه 100 دلاری وارد شده در معامله به 90 دلار تبدیل شده است و 10 دلاری که شما به عنوان تضمین ارائه دادهاید از دست رفته است. در این شرایط صرافی ریسکی را متحمل نشده و تمام پولی که به شما وام داده است را بلافاصله از معامله خارج میکند و سرمایه اولیه شما (10 دلار) صفر میشود. در این حالت شما کال مارجین شدهاید.
انواع معاملات مارجین
برخلاف معاملات اسپات که تنها روش کسب سود در آن از حرکت قیمت به سمت بالا و در واقع “خرید در قیمت پایین و فروش در قیمت های بالا” است، در مارجین تریدینگ میتوان از حرکت قیمت در دو طرف، چه به سمت پایین، چه به سمت بالا سود کسب کرد. در واقع مارجین تریدینگ یک بازار دو طرفه است.
خرید استقراضی (Long Position)
خرید استقراضی یا Long Position در معاملات مارجین، شبیه به خرید دارایی در معاملات عادی است. شما در قیمتهای پایینتر خرید میکنید و در قیمتهای بالا دارایی خود را بفروش رسانده و سود کسب میکنید. این قسمت با گزینه “Buy/Long” در صفحهی اکثر معاملات صرافیها نشان داده میشود.
فروش استقراضی (Short Position)
فروش در معاملات مارجین کمی پیچیدهتر از معاملات خرید است. در این نوع معاملات، فرض بر این است که شما داراییای را خرید میکنید که حدس میزنید در ادامه به سمت پایین حرکت کند و دچار کاهش قیمت شود. یعنی در قیمتهای بالاتر میفروشید و در قیمت پایینتر آن را میخرید. این قسمت با گزینه “Sell/Short” در صفحهی معاملات اکثر صرافیها نشان داده میشود.
درک این نوع از معاملات کمی سخت بنظر میرسد، در این نوع معاملات شما در واقع از صرافی دارایی مورد نظر را قرض گرفته و آن را به فروش میرسانید، در ادامه با پایین رفتن قیمت، دارایی مورد نظر را باز خرید کرده و به صرافی پس میدهید و پول خود را به همراه سود دریافت میکنید.
آموزش انجام معاملات مارجین
سفارشگذاری در معاملات مارجین نیز شبیه به سفارشگذاری در معاملات اسپات شامل سه نوع میشود که در ادامه بصورت کوتاه هر مورد را توضیح میدهیم اما برای آشنایی بیشتر با این سه نوع سفارشگذاری پیشنهاد میشود ابتدا مقاله اسپات تریدینگ را مطالعه کنید.
- Limit: ثبت سفارش خرید و فروش در قیمت دلخواه
- Market: ثبت سفارش خرید و فروش بر روی قیمت فعلی بازار
- Stop-Limit: ثبت سفارش خرید و فروش با قیمت دلخواه و یک شرط اضافی
برای انجام مارجین تریدینگ نیاز است تا در ابتدا یک “Margin Account” در صرافیای که امکان انجام معاملات مارجین در آن وجود دارد، بسازید. از آنجایی که معاملات مارجین ریسک بالایی دارند، معمولا صرافیها یک قرارداد که شامل توضیحاتی در مورد ریسکهای این چنین معاملاتی است، در اختیار شما قرارمیدهد.
حتما در ابتدا این متن را مطالعه کرده و سپس در صورت تمایل آن را تایید کنید. در ادامه پس از افتتاح حساب مارجین، نیاز است در اولین مرحله با انتقال (Transfer) ارز به کیف پول مارجین، حساب مارجین خود را شارژ کنید تا امکان معاملهکردن و وام گرفتن از صرافی را داشته باشید.
حالا میتوانید با گزینهی Borrow، نسبت به وجه واریز شده در کیف پول مارجین، از صرافی پول قرض بگیرید. برای قرض گرفتن اولیه و انجام معامله از Borrow و پس از اتمام معامله و برای پس دادن مبلغ وام به صرافی از گزینه Repay استفاده میکنیم.
برای مثال، تصور کنید پیشبینی شما این است که قیمت اتریوم در ادامه بالا خواهد رفت و مقداری بیت کوین نیز در حساب Spot خود دارید. بیت کوین خود را پس از انتقال به حساب مارجین، به صرافی سپرده و در ازای آن اتریوم قرض میگیرید. حال اگر قیمت اتریوم بالا رفت، میتوانید آن را فروخته و بدهی خود را به صرافی پس داده و سود خود را نیز کسب نمایید.
سود معامله در مارجین تریدینگ، چندین برابر سود معامله در اسپات تریدینگ است و لازم به ذکر است، در صورتی که بازار خلاف جهت تحلیل شما حرکت کند، ضرر شما نیز چند برابر معاملات اسپات است.
مزایا و معایب مارجین تریدینگ
معاملات مارجین، شبیه به دیگر روشهای معاملاتی مانند اسپات تریدینگ یا معاملات فیوچرز، مزایا و معایب مخصوص به خودش را دارد. مارجین تریدینگ معاملهگرانی که به دنبال سود بیشتری هستند را به خود جذب میکند و از آنجایی که ریسک بسیار بالایی دارد برای معاملهگران آماتور مناسب بنظر نمیرسد.
مزایای مارجین تریدینگ
- امکان کسب سود بیشتر: مارجین تریدینگ با استفاده از ابزاری به نام اهرم، برای معاملهگران با تجربهای که به تحلیل خود اعتماد زیادی دارند میتواند سودهای بیشتری نسبت به روش معاملاتی اسپات تریدینگ به ارمغان بیاورد.
- معامله با سرمایه اضافی: در معاملات مارجین، شما میتوانید تا چندین برابر سرمایهای که در اختیار دارید را قرض گرفته و با آن معامله کنید. در واقع شما با سرمایهای چند برابری نسبت به پولی که در اختیار داشتید امکان انجام معاملات در مارجین تریدینگ دارید.
معایب مارجین تریدینگ
- ریسک بالا: همانطور که امکاناتی مانند اهرم یا قرض گرفتن پول از صرافی، امکان کسب سود شما را بالاتر میبرد، به همان اندازه نیز ریسک معاملات شما را چند برابر میکند. در مارجین تریدینگ ممکن است شما تمام سرمایه خود و حتی بیشتر از آن را نیز از دست بدهید!
- کارمزد سرمایه وام گرفته شده: به نسبت میزان سرمایهای که از صرافی وام گرفته شده و همینطور تایمی که این سرمایه در اختیار معاملهگر قرار گرفته، صرافی از شما کارمزد دریافت میکند که نیاز است قبل از انجام معامله تمام این موارد در نظر گرفته شود.
- دستکاری بازار: بعضی از صرافیها برای جمع آوری کارمزد مارجین تریدینگ و کال مارجین مشتریان، باهم همکاری کرده و با در دست گرفتن عرضه و تقاضا، قیمتها را به سمت حد ضرر معاملات برده و بازار را دچار سردرگمی و شرایط بحرانی میکنند.
جمع بندی
مارجین تریدینگ یکی از پر ریسک ترین روشهای معاملاتی در بازارهای مالی است. با توجه به نوسانهای شدید بازار ارزهای دیجیتال، معاملات مارجین در بازار کریپتوکارنسی بسیار خطرناک است. استفاده از اهرم و چند برابر کردن سود و ضرر و همینطور قرض گرفتن مبلغ چند برابری نسبت به سرمایه اولیه، امکاناتی است که مارجین تریدینگ در اختیار معاملهگران قرار میدهد تا آنها را به انجام معاملاتشان با این روش ترغیب کند.
انجام معاملات به این روش آن قدر خطرناک است که میتوان آن را به قمار کردن تشبیه کرد. شما ممکن است با یک معامله، کل سرمایه خود و حتی بیشتر از آن را از دست بدهید! توصیه میشود این روش تنها توسط معاملهگران بسیار باتجربه مورد استفاده قرار گیرد تا توانایی مدیریت سرمایه و همچنین مدیریت معامله، در صورتی که بر خلاف جهت تحلیل حرکت کند را داشته باشند.
منبع: CryptoPotato, CoinMarketCap, Binance