اتریوم چیست ؟ | آنچه درباره این ارز دیجیتال باید بدانید

اتریوم چیست ؟

اتریوم یک ارز دیجیتال مبتنی بر بلاک چین است و به عنوان دومین ارز محبوب شناخته شده است که مانند بیت کوین امکان انتقال دارایی‌ها را فراهم می‌کند اما برخلاف آن قابلیت‌های بیشتری دارد و امکان ایجاد برنامه‌های غیر متمرکز را هم فراهم می‌کند.

نحوه کار اتریوم چیست ؟

به دلیل قابلیت‌ اجرای قرارداد هوشمند مورد توجه قرار گرفته است، همچنین مانند سایر ارزهای دیجیتال بر شبکه توزیع شده بلاک چین فعالیت می‌کند. به این معنی که توسط هیچ نهاد متمرکزی کنترل نمی‌شود و همه نودها یک نسخه از تاریخچه بلاک چین را در اختیار دارند.

کاربران هنگام استخراج توکن از رایانه‌ها برای حل معادلات پیچیده ریاضی استفاده می‌کنند و توکن اتر به عنوان پاداش به ماینرها اهدا می‌شود. اتریوم مانند بیت کوین از الگوریتم اثبات کار برای استخراج توکن‌های شبکه استفاده می‌کند.

قراردادهای هوشمند توسط تراکنش‌ها منعقد شده و هنگامی که از طرف کاربر برای نودها فرستاده شود کد قرارداد اجرا شده و با استفاده از ماشین مجازی اتریوم (EVM) خروجی ضبط می‌شود و به دستورالعمل‌های رایانه‌ای تبدیل می‌شود.

ویژگی‌های اتریوم چیست ؟

اتر

توکن مورد استفاده برای پرداخت کارمزد تراکنش‌ها و همچنین اجرای قراردادها در بلاک چین اتریوم، اتر است. شما می‌توانید از اتر برای ساخت برنامه غیر متمرکز و ایجاد قراردادهای هوشمند استفاده کنید.

قرارداد هوشمند

شما می‌توانید سهام و دارایی خود را از طریق قرارداد هوشمند با استفاده از برنامه رایانه‌ای انتقال دهید. اما این قراردادها شامل ویژگی‌هایی است برای مثال امکان تغییر وجود ندارد و هیچکس نمی‌تواند آن را اصلاح کند.

ماشین مجازی اتریوم

برای اجرای دستورالعمل‎ها از ماشین مجازی اتریوم استفاده می‌شود که با استفاده از زبان برنامه‌نویسی Solidity مانند یک کامپیوتر عمل می‌کند. قراردادهای هوشمند توسط کد خاصی وارد شبکه شده و توسط EVM اجرا می‌شود اما برای استفاده از از برنامه‌های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند باید توکن اتر پرداخت شود همچنین برای استفاده از EVM هم محدودیتی وجود ندارد.

اما ویژگی‌های ماشین مجازی اتریوم چیست ؟ در ادامه به ویژگی‌های این ماشین می‌پردازیم.

اثبات کار

نودهای موجود در شبکه اتریوم دارای موارد زیر می‌باشد:

  • دارای سوابق تراکنش‌های بلاک چین
  • دارای تاریخچه قراردادهای هوشمند (آدرس‌های ارسال شده و تراکنش‌های مربوط به قرارداد)
  • رسیدگی به قراردادهای هوشمند

ماینرهای اتریوم با تغییر دادن عدد نانس (nonce) هش مورد نیاز شبکه را پیدا کرده و اعتبارسنجی بلاک‌ها را انجام می‌دهند و در نهایت پاداش دریافت می‌کنند. در اتریوم از الگوریتم Ethash برای اعتبارسنجی استفاده می‌شود. پس از اضافه شدن بلاک به بلاک چین اطلاعات با سایر نودها به اشتراک گذاشته می‌شود تا آن‌ها هم دفتر خود را به روز رسانی کنند.

اثبات سهام

اتریوم در تلاش است که برای جلوگیری از اتلاف انرژی و هزینه در اثبات کار از الگوریتم اثبات سهام استفاده کند. در اثبات سهام ماینرها بر اساس دارایی خود حق اعتبارسنجی دارند یعنی هرچه مقدار کوین یک شخص بیشتر باشد احتمال اعتبارسنجی بیشتری نیز دارد.

گس

گس به عنوان مکانیسم هزینه در اتریوم استفاده می‌شود و قراردادهای هوشمند تنها با پرداخت گس اجرا می‌شوند اما تفاوت گس و اتر در بلاک چین اتریوم چیست ؟ گس کسری از اتر است که آن را با گیگا وی (gwei) نشان می‎دهند و معادل یک میلیاردم اتر است.

برای قراردادهای هوشمند گس‌های متفاوتی در نظر گرفته شده است و توسط ماینرها تصمیم گیری می‌شود زیرا قراردادهای پیچیده‌تر گس بیشتری هم نیاز دارد همچنین هنگام شلوغ شدن شبکه ممکن است هزینه گس افزایش پیدا کند.

برنامه‌های غیرمتمرکز (Dapps)

برنامه‌های غیرمتمرکز توسط رایانه‌ها در بلاک چین اجرا می‌شوند و توسط هیچ دولت و یا نهاد واحدی اداره نمی‌شود. برای مثال یک توسعه دهنده می‌تواند برنامه‌ای مانند توییتر را ایجاد کند که هر کاربر می‌تواند محتوای خود را منتشر کند اما بعد از انتشار امکان حذف یا ویرایش آن وجود ندارد.

سازمان‌های خودمختار غیرمتمرکز (DAOs)

سازمان DAO غیرمتمرکز است و تصمیم‌گیری در اختیار یک مجمع واحد نیست و برای تصمیم گیری و اتخاذ رای از قراردادهای هوشمند استفاده می‌کنند. اما ابتدا برنامه رای گیری توسط برنامه غیرمتمرکز ایجاد می‌شود، نحوه کار به این صورت است که کاربران بودجه خود را به DAO واریز می‌کنند سپس به هر عضو توکنی به عنوان سهام داده می‌شود. این توکن‌ها نشان دهنده‌ی سهام شخص است که در رای گیری از آن‌ها استفاده می‌شود.

تاریخچه اتریوم چیست ؟

پس از انتشار وایت پیپر بیت کوین توسط ساتوشی ناکاماتو، یک برنامه نویس به نام ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) اتریوم را در یک پستی با عنوان The Ultimate Smart Contract and Decentralized Application Platform پیشنهاد کرد.

توکن اتریوم چیست ؟

یکی از جنبه‌های مثبت اتریوم، توانایی ایجاد دارایی‌های کاربران بر روی بلاک چین است که می‌توان آن‌ها را به صورت اتر ذخیره یا انتقال داد. برای ایجاد چنین دارایی‌ها باید از استاندارد ERC-20 استفاده شود و توسعه دهندگان آن‌ها باید قوانینی اعم از چگونگی صدور و تقسیم پذیری را در قرارداد هوشمند تعیین کنند.

چه مقدار اتر وجود دارد؟

در زمان راه‌اندازی اتریوم برخلاف بیت کوین تعداد عرضه کل توکن مشخص نشد. بیت کوین با محدود کردن عرضه خود در تلاش است تا ارزش کوین خود را حفظ کند این در حالی است که اتریوم قصد دارد زمینه‌ای برای برنامه‌های غیرمتمرکز ایجاد کند.

مزایا و معایب اتریوم چیست ؟

مزایا

شبکه بزرگ

 طبق گفته‌ فروم (روانشناس اجتماعی، روانکاو، جامعه شناس، فیلسوف اومانیست و سوسیالیست دموکراتیک آلمانی) «اتریوم یک شبکه آزمایش شده است و سال‌ها به دست تریدرها مورد آزمایش قرار گرفته و به عنوان بزرگترین اکوسیستم در بلاک چین و یک جامعه جهانی است.»

طیف گسترده‌ای از توابع

از اتریوم به عنوان یک ارز دیجیتال، تراکنش‎های مالی، اجرای قرارداد هوشمند و ذخیره دارایی‌ها استفاده می‌شود.

عدم نیاز به واسطه

اشخاص واسطه مانند وکیل‌هایی که قرارداد را می‌نویسند و یا بانک‌ها که در تراکنش‌های مالی دخالت دارند را حذف می‌کند.

شبکه غیرمتمرکز

توسط نودهای توزیع شده اداره می‌شود همچنین بدون سانسور و بدون کنترل نهاد واحدی به فعالیت خود ادامه می‌دهد. تنها 28 درصد از نودها به استخراج می‌پردازند.

محدود نبودن عرضه اتر

بسیاری از مردم تصور می‌کنند که عرضه آن محدود نشده است در آینده بی ارزش می‌شود اما سازوکارهایی برای مقابله با تورم دارد همچنین هدف مشخصی ارائه می‌دهد.

گسترش سریع

گسترش قراردادهای هوشمند در بلاک چین به سرعت اتفاق افتاد و تنها مستلزم داشتن مهارت برنامه نویسی به ویژه Solidity است. هر زمینه‌ای که دارای «اگر آنگاه» باشد می‌تواند به عنوان قرارداد هوشمند اجرا شود به همین دلیل در دسترس بسیاری از مشاغل و شرکت‌ها است.

شفافیت

توسعه دهندگان هر زمانی که بخواهند می‌توانند از ویژگی‌های اتریوم استفاده کنند. برنامه‌های غیر متمرکز متن باز هستند و هرکسی که بخواهد می‌تواند در آن شرکت کند.

معایب

پتانسیل تورم رمزنگاری

اتریوم تنها محدودیت انتشار 18 میلیون اتر در سال را دارد و برخلاف بیت کویت محدودیت عرضه کل ندارد به همین دلیل ممکن است تصور شود که سرمایه گذاری مشابهی به دلار دارد و هیچوقت به ارزش بیت کوین نمی‌رسد.

افزایش گس

دلیل افزایش گس در اتریوم چیست ؟ به دلیل شلوغی شبکه مقدار گس افزایش پیدا می‌کند که توسعه‌دهندگان را ناامید کرده است. در سه ماهه اول سال 2020 مقدار گس به حدی افزایش یافت که انجام تراکنش‌ها عملی نبود. تا زمان آپدیت ممکن است افزایش گس‌ها مشکل ساز شود.

مشکل مقیاس پذیری

در حال حاضر اتریوم تنها 15 تراکنش در ثانیه را پردازش می‌کند اما بعد از آپدیت این مقدار به 10 هزار تراکنش در ثانیه می‌رسد.

اتریوم 2 چیست ؟

توسعه دهندگان اتریوم سال‌ها در تلاش هستند تا راهی برای مقیاس پذیری اتریوم پیدا کنند اما به دلیل غیرمتمرکز نگه داشتن شبکه محدودیت‌هایی نیز وجود دارد. افزایش تعداد تراکنش‌ها باعث می‌شود الزامات کار با یک نود بیشتر شود که این خود منجر به افزایش تمرکز می‌شود. از طرفی انرژی که صرف استخراج می‌شود بسیار زیاد است به همین دلیل برای رفع این محدودیت‌ها به روزرسانی به نام اتریوم 2  انجام می‌شود.

تفاوت بیت کوین و اتریوم چیست ؟

بیت کوین به عنوان پول دیجیتال و ذخیره ارزش استفاده می‌شود و این در حالی است که اتریوم نه تنها به عنوان ذخیره ارزش بلکه برای ایجاد قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز نیز استفاده می‌شود. بیت کوین به عنوان بلاک چین نسل اول و اتریوم به عنوان بلاک چین نسل دوم شناخنه می‌شود.

در بیت کوین در هر 10 دقیقه یک بلاک و در اتریوم هر 12 ثانیه یک بلاک تایید می‌شود. تفاوت دیگر این دو ارز دیجیتال در نحوه عرضه کوین است که بیت کوین تنها 21 میلیون واحد عرضه می‌شود این در حالی است که اتریوم به صورت سالانه 18 میلیون واحد عرضه می‌شود.

چگونه می‌توان اتر را تهیه کرد؟

  1. در قدم اول نصب برنامه‌ صرافی مورد نظر
  2. احراز هویت در صرافی
  3. اعتبار لازم برای خرید اتر
  4. انتخاب اتر
  5. واریز ارز فیات و یا ترید ارزهای دیجیتال دیگر با اتر

نحوه ذخیره اتریوم چیست ؟

می‌توانید کوین‌های خود را به صرافی بسپارید که در این صورت برای انجام تراکنش‌ها باید از سیستم custodian استفاده کنید. اما راه حل دیگری وجود دارد و شما می‌توانید اترها را در کیف پول خود ذخیره کنید و با در اختیار داشتن کلیدهای عمومی و خصوصی به دارایی‌های خود در بلاک چین دسترسی خواهید داشت. اما حتما باید در نگه‌داشتن (seed phrase) کوشا باشید و از آن بک‌آپ تهیه کنید.

آینده اتریوم

اتریوم تنها قادر به پردازش 15 تراکنش در ثانیه است در روزهای اولیه مشکلی ایجاد نمی‌کرد زیرا تعداد کاربران شبکه کمتر بود اما اکنون به عنوان دومین ارز محبوب بسیار مشکل ساز شده است. بلاک چین NEO قادر به پردازش 10 هزار تراکنش در ثانیه است اما اگر بلاک چین اتریوم به دنبال راهی برای مقیاس پذیری نباشد ممکن است کاربران برای استفاده از برنامه‌های غیرمتمرکز و قرارداد هوشمند از بلاک چین‌های دیگر استفاده کنند.

منبع: academy.binance , thetopcoins , forbes